Ünnepélyes tanévnyitó a Gál Ferenc Egyetem Kecskeméti Bolberitz Pál Intézetében

Vissza a címlapra
Ünnepélyes tanévnyitó a Gál Ferenc Egyetem Kecskeméti Bolberitz Pál Intézetében

Korábban megírtuk, hogy Kecskeméten is képzést indít szeptembertől Bolberitz Pál Intézet néven a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Egyeteme (GFE). Az ünnepélyes tanévnyitót 2022. szeptember 16-án, pénteken tartották a Kecskeméti Szakképzési Centrum Bibó István utcai épületében. (Fotók: Vincze József)

A Gál Ferenc Egyetem a Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézményeként már 92 éve működik a délkelet-magyarországi régióban. Az egyetemnek a keresztény kultúrát közvetítő, gazdagító küldetése, számos tudomány- és képzési területen megnyilvánuló értékközpontú tevékenysége hozzájárul a térség társadalmi, szellemi, kulturális és gazdasági fejlődéséhez.

A Gál Ferenc Egyetem történelmi elődje a Szent István király által 1030-ban alapított Csanádi Egyházmegye káptalani iskolája volt, amit Szent Gellért püspök hozott létre. A trianoni területvesztés miatt átszervezett egyházmegye céljaira és a nemzet megújulásának érdekében alapított 1930-ban Glattfelder Gyula püspök Szegeden új Hittudományi és Bölcseleti Főiskolát és papi szemináriumot. A rendszerváltás utáni Szegedi Hittudományi Főiskola 2008-ban vette fel Gál Ferenc teológus és lelkipásztor nevét, aki a diktatúra egyházüldözésének időszakában megtartotta, majd újjászervezte a magyar katolikus egyetemi oktatást. A Gál Ferenc Főiskolából 2020. augusztus 1-jével lett Gál Ferenc Egyetem.

A Kecskeméti intézetben a következő képzések indulnak: alkalmazott szociális gerontológia szakirányú továbbképzési szak, egészségfejlesztő mentélhigiéné szakirányú továbbképzési szak, mentélhigiéné az óvodában, iskolában szakterületen pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak, valamint iskolai szociális munka szakirányú továbbképzési szak.

A tanévnyitó résztvevői voltak: dr. Beke Szilvia, a GFE ESZK dékánhelyettese, Mgr. dr. Finta József érseki helynök, címzetes apát, docens, dr. Salacz László országgyűlési képviselő, dr. Mák Kornél, a GFE intézetvezető docense, Leviczky Cirill, a KSZC kancellárja, valamint a kecskeméti intézet oktatói és hallgatói.

Galéria (18 kép)

Összes kép letöltése