Elios-vizsgálóbizottság: Kecskeméti sajtóközlemény az OLAF vizsgálatával kapcsolatosan

Vissza a címlapra

A Magyar Távirati Iroda (MTI) közölte tegnap, hogy az MSZP, az LMP és a Jobbik alternatív vizsgálóbizottságot hozott létre az Elios-ügyben. Bejelentették azt is, hogy az első ülést 2018. február 27-én, kedden Kecskeméten tartják, ahol az önkormányzatnál kívánnak betekinteni az iratokba. Ezzel kapcsolatban Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közleményt adott ki kedden reggel. Az alábbiakban ezt közöljük szó szerint:

"Önkormányzati képviselők jelezték, hogy a mai napon iratbetekintést kérnek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatával kapcsolatos dokumentumokba, illetve a közvilágítás fejlesztésével kapcsolatos iratokba, e célból felkeresik Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát.

A város 2013-ban nyílt uniós közbeszerzési eljárás keretében, az Irányító Hatóság által szabott feltételek szerint, 4 érdeklődő közül választotta ki a kivitelezőt. Ennek dokumentumai eddig bármikor megtekinthetők voltak. Az OLAF részéről viszont a város semmilyen határozatot, jelentést nem kapott, mindössze megállapításokat, amelyekre megtehette észrevételét.

Kecskemét önkormányzatához, illetve polgármesteri hivatalához már korábban is érkezett adatigénylés az OLAF vizsgálatával kapcsolatosan. Akkor a polgármester kérésére az adatigénylő önkormányzati képviselő betekintést nyert a rendelkezésre álló iratokba annak ellenére, hogy az Info törvény értelmében e témakörben a hivatal nem minősül adatkezelőnek. Az adatkezelő az OLAF, amelyre vonatkozóan az Európai Parlament és a Tanács rendelete kimondja, hogy a nyilvánosság tájékoztatásáról az OLAF főigazgatója gondoskodik. A szabályozás kimondja továbbá azt is, hogy a vizsgálatok során megszerzett vagy továbbított információt védelembe kell helyezni.

Ezért a dokumentumokba történő betekintést megelőzően az önkormányzati képviselőt a hivatal tájékoztatta arról, hogy e minőségében nyert betekintést, és az adatvédelmi kötelezettség rá is vonatkozik.

Pénteken kaptuk a tájékoztatást, miszerint a Nemzeti Nyomozó Iroda a közvilágítás fejlesztésével kapcsolatos dokumentumokat Kecskeméten is lefoglalja. Jelenleg az iratanyag előkészítése zajlik a rendelkezésre bocsátás céljából, ezért képviselő urat tájékoztattuk arról, hogy a továbbiakban az iratbetekintést nincs módunkban lehetővé tenni.

Képviselő úr kérte továbbá az EUTAF levelezést is, de ilyenről nincs tudomásunk.

Tekintettel arra, hogy a közvilágítás fejlesztése a Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő ügy, ezért annak lezárásáig sem az önkormányzat, sem a polgármesteri hivatal nem jogosult nyilatkozni."

Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Első ülését Kecskeméten tartja az Elios-ügyben felállított ellenzéki alternatív vizsgálóbizottság