Elhunyt Kiss András, kecskeméti fotóművész

Vissza a címlapra

Életének 89. évében elhunyt Kiss András, nagy tiszteletben álló, ismert kecskeméti fotóművész - írta meg a baon.hu  (Vincze József fotója Kiss András utolsó, a születésnapján két hete nyílt kiállításán készült az Iparkamarában.)

Kiss András első kiállítása 1954-ben nyílt, az utolsó pedig a születésnapján két hete, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A számtalan fényképész-díj és elismerés birtokosaként tért örök nyugalomra - számolt be a Kecskeméti Fotókör a közösségi oldalán.

"Mély fájdalommal tudatjuk a sajnálatos hírt, hogy Kiss András, fotóművész - fotókörünk tiszteletbeli tagja - életének 89. éveben elhunyt. Első kiállítása 1954-ben volt, az utolsó pedig a születésnapján nyílt kettő hete, az Iparkamarában. A számtalan fényképész díj és elismerés birtokosaként tért örök nyugalomra."

Kiss András egy Szolnok melletti kis faluban, Tószegen született 1930. október 16-án. Az elemi iskoláit is itt kezdte, majd a katonai Dózsa Lövész Tisztiiskolában, Pécsett fejezte be tanulmányait. A Pécsi „HARCOS" szerkesztőségben dolgozott fotóriporterként, itt kamatoztatva polgári, fényképész foglalkozását. Az első önálló kiállítása is Pécsett nyílt meg 1954-ben.

1957. január 8-án önálló fényképész lett. A cég Kiss Fotó néven vált ismerté, és a mai napig működik Kecskeméten.

1960-ban mestervizsgázott, 1990-ben pedig a Magyar Fényképész Ipartestület megalakításában vett részt. 1997-ben Aranykoszorús Mester címet kapott a fotózásban végzett munkái elismeréseként.

2002-ben ES-MAFOSZ kitüntetést és fotóművész címet kapott, és alapító tagja lett a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. Linzben, 2003-ban átvehette első nemzetközi aranyérmét, és ebben az évben Bangladesh-ben is volt díjazott fotója. Összesen több mint kétszáz kiállításon 23 díjat gyűjtött össze.

2004-ben „Kecskemét Közművelődéséért Díj"-at kapott, 2005-ben pedig a „Nemzetközi Fotóművész Szövetség Művésze" fokozatot nyerte el.

2009 meghozta számára a „Nemzetközi Fotóművész Szövetség Kiváló Művésze" címet, 2010-ben pedig megkapta a „MAFOSZ aranydiplomát".

Alapító tagja a Montázs Fényvarázsló Szenior Csoportnak. 2014-ben a „Toll és Ecset Alkotói Díj" tulajdonosa lett. 2016-ban (MFVSz) „ÉLETMŰ DÍJ"-at kapott, 2017-ben pedig „AZ IPAR KIVÁLÓ MESTERE" címet vehette át. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Születésnapi kiállítás a kamarában