Születésnapi kiállítás a kamarában

Vissza a címlapra

89. születésnapján nyílt meg Kiss András aranydiplomás- és kiváló fotóművész kiállítása a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. "Az ember virága" című fotókiállítást Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, a kamara elnöke nyitotta meg 2019. október 16-án, szerdán délután. (Fotók: Vincze József)

Vélhetően kincs olyan „ős-kecskeméti", aki nem ismerné Kiss András, Bandi bácsit. Ha máshonnan nem, akkor a Kápolna utcai Kiss Fotóból, a Bandi bácsi által alapított családi üzletből.

Kiss András egy Szolnok melletti kis faluban, Tószegen született 1930. október 16-án. Az elemi iskoláit is itt kezdte, majd a katonai Dózsa Lövész Tisztiiskolában, Pécsett fejezte be tanulmányait. A Pécsi „HARCOS" szerkesztőségben dolgozott fotóriporterként, itt kamatoztatva polgári, fényképész foglalkozását. Az első önálló kiállítása is Pécsett nyílt meg 1954-ben.

1957. január 8-án önálló fényképész lett. A cég Kiss Fotó néven vált ismerté, és a mai napig működik Kecskeméten.

1960-ban mestervizsgázott, 1990-ben pedig a Magyar Fényképész Ipartestület megalakításában vett részt. 1997-ben Aranykoszorús Mester címet kapott a fotózásban végzett munkái elismeréseként.

2002-ben ES-MAFOSZ kitüntetést és fotóművész címet kapott, és alapító tagja lett a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. Linzben, 2003-ban átvehette első nemzetközi aranyérmét, és ebben az évben Bangladesh-ben is volt díjazott fotója. Összesen több mint kétszáz kiállításon 23 díjat gyűjtött össze.

2004-ben „Kecskemét Közművelődéséért Díj"-at kapott, 2005-ben pedig a „Nemzetközi Fotóművész Szövetség Művésze" fokozatot nyerte el.

2009 meghozta számára a „Nemzetközi Fotóművész Szövetség Kiváló Művésze" címet, 2010-ben pedig megkapta a „MAFOSZ aranydiplomát".

Alapító tagja a Montázs Fényvarázsló Szenior Csoportnak. 2014-ben a „Toll és Ecset Alkotói Díj" tulajdonosa lett. 2016-ban (MFVSz) „ÉLETMŰ DÍJ"-at kapott, 2017-ben pedig az „IPAR KIVÁLÓ MESTERE" címet is elnyerte. 

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 2019. október 16-án nyílt tárlat november 8-ig munkanapokon 8-17 óra között tekinthető meg.