Szamler László: 250 milliós pályázati összeg egészségfejlesztő szabadidősportra

Vissza a címlapra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzé tett felhívásra összeállított pályázattal 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület prevenciós célú egészségfejlesztő szabadidősport programjai megvalósítására - nyilatkozta Szamler László kommunikációért, célcsoport kapcsolattartásért és szervezetfejlesztésért felelős HR-referens a hiros.hu-nak

250 millió forint pályázati forrásból teremt sportolási lehetőséget a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület a dél-alföldi régió területén élő felnőtt lakosság, különösen a hátrányos helyzetűek számára. A prevenciós célú egészségfejlesztés középpontjában a szabadidősport áll.

- Nagy terület, nagy tervek, nagy célok, ennek megfelelően nagy pályázati összeg. Ehhez mérten, nyilván, a feladatok is nagyok. Összefoglalná röviden a pályázat lényegét?

- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzé tett felhívásra összeállított pályázatunkkal 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk prevenciós célú egészségfejlesztő szabadidősport programjaink megvalósítására - mondta Szamler László. - A 100%-os támogatási intenzitás lehetővé teszi, hogy a megvalósítási időszak 36 hónapja alatt 29 hónapon keresztül folyamatosan szervezzünk programokat a dél-alföldi régió területén.

- Milyen célcsoportot kívánnak megszólítani a három év alatt?

- Programjaink elsődleges célja, összhangban a felhívás elvárásaival, a lakosság egészségfejlesztése, a szabadidősport-tevékenység elterjesztése és a sportszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok számára, az ágazatközi szereplők tevékenységének összehangolásával.

- Milyen célokat fogalmaztak meg a programok összeállítása során, mennyire megy mindez túl az emberek megmozgatásán?

- A komplex lakossági testmozgásprogramok és szabadidősport -események megvalósítása kapcsán cél, hogy a projektek mérhető módon ösztönözzék és segítsék a lakosság fizikai aktivitását, a minőségi sportszolgáltatásokhoz való gyors és egyenlő esélyű hozzáférését, továbbá a szakemberek, sportszolgáltatók közötti tudatos tapasztalatcserét, valamint a szemléletformálást.

- Milyen területet ölelnek fel a projekttel?

- Célunk, hogy a projektek révén a kevésbé fejlett régiókban minél több típusú sportszolgáltatás és fejlesztés valósuljon meg, ezáltal minél szélesebb egészségfejlesztő testmozgás kínálat álljon rendelkezésre.

- Hogy lehet rávenni olyan embereket arra, hogy sportolni, mozogni kezdjenek, akik soha vagy csak nagyon régen végeztek tudatos testmozgást?

- Fő szempont a mozgásra alapozott minőségi életstílus népszerűsítése, elterjesztése. Ehhez egységes tematikát készítettünk, mely nem kizárólag magát a sportolást tartalmazza, hanem az életminőség megőrzésének, javításának öt fontos elemére alapoz: rendszeres mozgás; tudatos táplálkozás; regeneráció; mentális kondicionálás; aktív közösségi élet.

- Nagy fába vágták a fejszét azzal, hogy a kevésbé fejlett régiókat célozzák meg a projekttel, azonban van olyan eleme, ami még ennél is nagyobb munkát, odafigyelést, szakértelmet igényel. Ez pedig a fogyatékkal élők szabadidős sporttevékenységének felkarolása.

- Magyarországon a fogyatékkal élők szabadidős sporttevékenysége gyakran intézményi és fizikális korlátokba ütközik. A projekt célzottan kívánja bevonni a fogyatékkal élőket és családjaikat a programokba az egyenlő esélyek biztosítása jegyében. Célunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk megszólítani és bevonni a fogyatékkal élőket a tevékenységeinkbe, ezzel hosszú távú lehetőséget biztosítva aktív életmód fenntartására.

- Hogyan álltak össze a projekt céljait szolgáló programelemek?

- A projekt komplex szemléletmódjának következtében sokrétű programokat fog megvalósítani, amelyek egyaránt megcélozzák a családokat, a fogyatékkal élőket, az időseket és a munkaadókat is. Mivel a cél a régió teljes lakosságának egészséges életmódra ösztönzése, ezért szükséges a fenti aktorok mindegyikének megszólítása és aktív bevonása. Ezt szolgálják a tervezett programelemek.