Négynapos túrát szervezett a Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület

Vissza a címlapra

Bányászemlékek, és szlovák határ menti várak nyomában jártak a túrázók 2021. szeptember 9-12 között a Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület szervezésében. A Mátra nyugati oldalát nógrádi túratársak, barátok - Gubola István és Noszky Zoltán - vezetésével fedezték fel.

Csütörtök délelőtt a kazári kézművesházban a palóc hagyományokkal ismerkedett a csoport. A kék-piros alapszín mellett a viseletek, főkötők színei, formái mind más-más jelentéssel - ünnepi, hétköznapi, házas, özvegy vagy hajadon - bírnak. A tisztaszoba berendezési tárgyai, a "stafírung" mellett különleges baba, mackó gyűjtemény, vasalómúzeum várja az ide látogatót.

Első napi 14 kilométeres túrájukon Kazárról, a bányatótól indulva a riolittufák útján Kota, Pécskőszikla érintésével jutottak el Salgótarjánba, ahol csodás természeti környezetben levő szállás várta a megfáradt csapatot.

Másnap a Tó strandtól a piros háromszög jelzésen indultak a Kőbányai út - Kercseglapos - Karancs kőbánya - esőház pihenő - Karancs-nyereg érintésével a Szent Margit kápolnáig, majd a kilátó után a Határkő - Margit forrás vonalán sárga sáv jelzésen jutottak le Somoskőújfalura. A komoly emelkedőkkel és lejtőkkel nehezített túrán mintegy 15 kilométert küzdöttek le.

Szombaton először a Salgó várát hódították meg, majd a Boszorkánykő - Eresztvény érintésével már szlovák oldalról jutottak be Somoskő várába (a vár magyar oldalán aradi vértanúk emlékműve, Petőfi kunyhó, helytörténeti emlékhelyiség is található). 17 kilométeres útjukat Szlovákiában a Bazaltorgona - Kőtenger - Krúdy forrás természeti szépségeinek megtekintésével Sátorosbányán fejezték be.

A hazautazás napja sem maradt túra nélkül. A környéken élőknek évtizedeken keresztül fáradtságos de biztos megélhetést biztosító kőbányászat emlékeinek nyomait követték. Eresztvénytől haladtak a korábbi bányák, bányavasutak és bányatavak vonalán 7 kilométeres búcsútúrájukon a Salgó vár lábánál elterülő Salgóbányáig. A nemzet színésze, Zenthe Ferenc szülőfalujában még régi bányászlakások idézik a múltat, de napjainkban egyre inkább fontos turisztikai célponttá válik.

Az egyesület a következő, két egynapos túrájára - szeptember 25. Mátra, október 2. Mecsek - korlátozott számban még várja az érdeklődőket.

www.edosz-kinizsi.atw.hu

(Szöveg, fotó: TK-ES)