Letették a Bányai Júlia Gimnázium sportcsarnokának alapkövét

Vissza a címlapra

Modern, 841 négyzetméter alapterületű sportcsarnokkal bővül a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium épülete, az intézmény ugyanis rég kinőtte már a tornatermét. Nemcsak tornaórákat tartottak benne, hanem itt edzettek azok a sportolók is, akik az évtizedek folyamán érmekkel tértek haza az országos versenyekről. A fejlesztés tehát szükségszerű volt - tudósított a hiros.hu

Az esemény részt vett Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Bodnár Pétert, a Magyar Kosárlabdázók Országos szövetségének főtitkára és dr. Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium igazgatója.

A kosárlabda akadémia vezetője elmondta, sportfejlesztési pályázataik lehetőséget biztosítanak az infrastruktúra fejlesztésére. Ők pedig ezeknél mindig egy elvet követnek azért, hogy ne csak a kosárlabdázók sportolási körülményei javuljanak, hanem lehetőség szerint a diákok, a kecskeméti fiatalok is élvezzék a fejlesztések hatásait.

2017 nyarán, az akadémia átadásakor fogalmazódott meg a terv, hogy a Bányai sportcsarnoka legyen a következő. Az ötletet követte a 2018 áprilisában beadott pályázat, mely mellé azonnal odaállt Kecskemét önkormányzata is. Az önkormányzat a pályázat 30 százalékos önerejét biztosította, ugyanakkor a szülők, kecskeméti helyi cégvezetők és támogatók is összefogtak a siker érdekében. Maga a pályázati összeg 430 millió forint, melyből 841 m²-es csarnok épül, 661 m² sportpadló felülettel, 2 öltözővel és 2 szertárral. A csarnok a szabvány méretű kosárlabdapálya mellett röplabda pályának is helyet ad majd.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte, nagyszerű dolog az épület, de a legfontosabbak azok diákok, azok a sportolók, akik élettel töltik majd meg a testnevelés órák, az edzések, a mérkőzések, és a versenyek alkalmával.

- Nagyon sokan sportolnak a régi teremben is, nemcsak tanítási időben, de azon kívül is. Rendkívül fontos, hogy az egyik legsikeresebb kecskeméti gimnáziumunknak most már egy eredményekhez méltó sportcsarnoka is legyen. Az, hogy mi ehhez apró segítséget tudtunk nyújtani, azt gondolom, a minimális volt, amit tehettünk - hangsúlyozta a polgármester.

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára a magyar kosárlabdasport sikereiről, eredményeiről beszélt, és elmondta, egy sportág nem lehet sikeres, ha az iskolákkal nem ápol megfelelő kapcsolatot.

- Ez a fő oka annak, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 2011 óta folyamatosan stratégiát épít az iskolákkal, támogatva az eseményeket, valamint a termek felújítását, esetenként az építését - mondta a főtitkár.

Dr. Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium igazgatója az 1960-as évek közepén épült intézményt mutatta be, és kiemelte a fejlesztések szükségét. Hiszen az induláskor 12 osztályban 360-400 diák volt, ma pedig már 16 osztályba 550 tanuló jár. Kezdetben heti 2 testnevelés óra volt, ma heti 5 van, amit még sportköri foglalkozások egészítenek ki. Folyamatos volt tehát a fejlesztés, tantermek épültek, és új szint került az épületre. Csak egy valami nem változott: a tornaterem mérete. A testnevelés és a sport mindig kimaradt, bár nagyon eredményesek voltak a gimnázium sportolói és edzői is.

- Kosárlabda csapataink az utóbbi tíz évben összesen tizenhat dobogós helyet szereztek a diákolimpiákon. Ebből öt első helyezés volt, és iskolánk kosárlabdás diákjai képviselhették Magyarországot Isztambulban a Középiskolás Világjátékokon is. Az új sportcsarnokkal iskolánk lehetőségei háromszorosára nőnek - hangúlyozta az igazgató, aki köszönetet mondott az önkormányzatnak, az akadémiának és a támogató cégeknek, szülőknek.

Ezt követően a támogatók emléklapokat vehettek át, majd következett az időkapszula elhelyezése az alapkőbe. A kapszulát Ivkovicné Béres Tímea, Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Bodnár Péter és dr. Lukács Lajos eresztették az alapkőbe ott, ahol hamarosan megkezdődik az építkezés.

A tervek szerint a beruházás 2020 őszére valósulhat meg.

(szöveg: hiros.hu)