A KTE Labdarúgó Akadémia első önálló félévét értékelte Szabó Tibor szakmai igazgató

Vissza a címlapra

A KTE LA számára decemberben véget ért az első félév munkája, miután nyáron az akadémia kivált a KLC-KTE SI kötelékéből. Az első félév tapasztalatairól, a csapatok szerepléséről, illetve már a tavaszi tervekről beszélgettünk Szabó Tibor szakmai igazgatóval.

Amennyiben röviden kellene összefoglalnod az akadémia őszét, mit emelnél ki rögtön itt az elején?

Ősszel még sok problémával kellett megküzdenünk, ezzel együtt azt mondhatjuk, hogy az akadémia jól helyt állt, összességében elégedettek lehetünk, az alapvető célkitűzéseink megvalósultak. A problémák alatt itt inkább az idő rövidségét értem, hiszen minden játékost át kellett igazolnunk, a stábban is voltak változások, ezeket gyorsan meg kellett oldanunk az induláshoz. Öröm volt számunkra, hogy a fejlesztések is segítették a munkát, hiszen két új füves pályát használhattunk a Tó Hotel mellett, kiegészülve a már meglévő pályákkal adottak voltak a jó körülmények. Felújításon esett át a régi sárga öltöző is, így a gyerekek számára komfortosabbá vált a napi munka. Azt a munkát folytattuk, ami évekkel ezelőtt elkezdődött az akadémián, emellett folyamatosan az MLSZ által megadott és elvárt irányelvek mentén dolgoztunk, ez vonatkozik természetesen a Regionális Utánpótlás Központra (RUK) is. Ezek a tények, ennek mentén vágtunk neki az új esztendőnek is.

Álljunk is meg egy kicsit a régiós központnál. Miként működik a tehetséggondozási program?

Ugyanazt az irányt követjük itt is, amit korábban célul tűztünk ki. A támogatási rendszer megváltozott, de a tehetséggondozási és tehetségkutatási programunk nem állt le. Ezt ősszel is folytattuk, hiszen már nyáron is kerültek ide olyan játékosok vidékről, akiket a RUK-program alapján fedeztünk fel. Az edzéseket Czéh László és Verebélyi Gábor vezeti, itt fel tudtuk térképezni a gyerekeket eddig is, ezt folytatjuk tavasszal. Télen szeretnénk leigazolni azokat a tehetségeket, akikben van potenciál arra, hogy a labdarúgás kiemelkedő játékosai közé kerüljenek. Több kisebb egyesületnél is tartottunk edzéseket, ezekről pozitív visszajelzéseket kapunk. Szeretnénk ezt a kapcsolatot még szorosabbá tenni a környékbeli klubokkal, hiszen mindenkinek az kell, hogy legyen az érdeke, hogy a tehetséges játékos az akadémiára kerüljön, a játékosok és a magyar labdarúgás fejlődése érdekében. Az U10-U11-es korosztályban már országos „A" szintű Bozsik-tornák vannak, amik segítik ezeknek a játékosoknak a töretlen fejlődését is.

Térjünk rá a bajnoki szereplésre. Hogyan értékelnéd korosztályonként a csapatokat?

Vegyes eredményeket hozott a bajnokság első fele, akadtak jobban és gyengébben szereplő csapataink is. Az U19-nél nincs könnyű dolga Csordás Csabának, hiszen kicsit „átjáróház" van, hol a felnőtt, hol a korosztályos csapatban szerepelnek a legjobbjai. A fő feladata az, hogy az előbb említettek ellenére csapatként jól funkcionáljanak, illetve minél jobban segítse a tehetségek fejlődését a felnőtt futball irányába. Nem egyszerű helyzet ez, de ehhez a játékosoknak is hozzá kell szokniuk, hogy mindkét helyen bizonyítaniuk kell. Az U17-nél a csapatjáték jól működött, de ehhez nem mindig társult eredmény. Az U16 nagyszerű őszt produkált, vezetik a bajnokságot, vannak kiemelkedő játékosaink ebben a korosztályban. Itt meg kell említenem, hogy az U17-ből Száhl Peti, az U16-ból Orlov Szabi a Ferencvároshoz igazolnak. A munkánkat és az őket nevelő egyesületüket is dicséri az, hogy a Fradi visz tőlünk játékost, mindketten évek óta nálunk pallérozódtak, jól fejlődtek tehát, ha más akadémia is szemet vetette rájuk. Ettől függetlenül persze nem örülünk annak, hogy elmennek, szerettük volna megtartani őket, de ők a Fradi mellett döntöttek. Az U15 véleményem szerint jól teljesített az első osztályban, nagyon örülünk annak, hogy az U14-gyel együtt újra itt szerepelhetnek. Utóbbi korosztály fizikálisan van nehéz helyzetben, nem mindig tudták felvenni a versenyt az akcelerált gyerekekkel szemben. Azon dolgozunk természetesen, hogy tavasszal itt is jobbak legyünk. Az U13 és az U12 a régiós bajnokságban szerepel, itt az a legfontosabb, hogy egyénileg és csapatjátékban is fejlődjenek a gyerekek.

Az legkisebb korosztályoknál miként zajlott a munka?

Az U10 és az U11 is folyamatosan fejlődik, ide már próbáljuk behozni azokat a gyerekeket, akik tehetségük alapján bekerülhetnek az akadémiára. Jó mederben folyt a munka, a Bozsik „A" tornákon is megmutatták mire képesek, de természetesen a fejlődés útján kell maradni, folyamatos tapasztalatszerzéssel növelhetik tudásukat. Az U7-U9-es korosztályokat egy kalap alá venném, hiszen ezek teljesen szűz korosztályok voltak az akadémia életében, nyáron indítottuk őket újból. Megfelelő munka folyik a két edző irányításával, szeretnek a gyerekek jönni az edzésre, és ez nagyon fontos.

Télen nyilvánvalóan az edzőkkel is értékeltétek a munkát, levontátok a megfelelő következtetéseket. Lesznek-e ennek megfelelően változások a stábban?

Mindenki azt szeretné, hogy eredményesek legyünk, illetve a képzésünk is jól működjön. Összességében elmondható az akadémiára, hogy ősszel is a szervezett működésre és munkára fektettünk nagy hangsúlyt, ezt szeretnénk még emelni tavasszal. Minőséget csak maximális szervezettséggel tudunk produkálni. Ez kiemelten igaz az U19-re is, ahol Csordás Csaba továbbra is marad, itt az átjárást fontos lesz jól koordinálnunk. Az U17-nél és az U16-nál annyi változás lesz, hogy Széchenyi Márton felügyeli a jövőben mindkét korosztályt, segítői Király Dávid és Lóczi Péter lesznek. Szeretnénk kialakítani egy olyan csapatot, melyből a legtehetségesebb játékosok az U17-ben is lehetőséget kapnak, hogy erősödhessenek. Ez az akadémia tehetséggondozása szempontjából is fontos, hogy a jobbak a magasabb korosztályban is fejlődhessenek. A cél az, hogy a következő szezonra egy olyan csapatot tudjunk kiállítani U17-ben, mely versenyben tud lenni a feljutásért. Az U15-nél Lóczi Péter marad, az U14-nél Bódi Attila helyét Csima Gyula veszi át. Nyomást ugyan nem helyezünk az edzőkre, de fontos megőrizni az élvonalbeli tagságunkat. Ezért is történt váltás, Attilának nem volt egyszerű dolga új edzőként, most úgy éreztük, Gyula rutinja esetleg segít eredményesebbé tenni a szereplést. Az U15-nél és az U14-nél segítőként továbbra is számítunk Attilára, illetve ő veszi át az U13-as korosztályt. Itt azért volt szükség a váltásra, mert Sziegl Gábor jelenleg az A-licences képzést végzi, illetve a munkahelyi elfoglaltsága is megnőtt. A munkájára továbbra is számítunk helyettesítő edzőként is, illetve az U13 és az U12 mellett fog segíteni Király Dáviddal, az U12-es együttesnél Dócs Dániel folytathatja a munkát. A kis korosztályoknál nem lesz változás, Verebélyi Gábor, Torbavecz Tamás, Pelikán István és Kovács Tamás is jó munkát végeznek. Itt annyi történik majd, hogy az U10-nél Farkas István, az U11-nél Markó Ádám fog majd besegíteni az edzésekbe a felnőtt csapatból. Pista már elkezdett kacsintgatni az edzősködés felé, tavaly már besegített a RUK-program során, Ádám most jár a C-licences képzésre, így reményeink szerint egy sikeres vizsga után kerülhet a csapat mellé.

Ha már szóba került az edzők képzése, ezen a téren jelenleg mi a helyzet?

Az A-licences edzőképzésre jelen pillanatban Széchenyi Márton, Sziegl Gábor és Torbavecz Tamás jár, illetve most nyert felvételt Verebélyi Gábor és Pelikán István is. 5 kolléga fog tehát folyamatosan képzésre járni, ami számunkra hatalmas öröm, ugyanakkor az edzéseket is ennek megfelelően kell majd menedzselnünk.

Térjünk ki egy kicsit a reggeli edzésekre is. Itt hogyan folytatódik majd a munka?

Három kapusedző dolgozik a gyerekekkel, U10-U13-ig Horváth Zoltán, U14-U15-ig Németh Viktor, U16-U19-ig Erdei Sándor. Az erőnléti és mozgáskoordinációs munkáért továbbra is Magyar Gergely és Öveges Nóra felel, ők 10 éves kortól segítik majd a munkát egészen az U19-ig. A reggeli edzések március 1-ig futófolyosón zajlanak, szeretnénk megoldást találni arra is, hogy legyen egy fix edzőterem a gyerekek számára keddenként. Márciustól annyi változás lesz, hogy a csütörtöki edzések már szabadban lesznek, de a keddiek továbbra edzőteremben zajlanának két csoportban. A játékosok számára hasznos ez a munka, jó mederben folyik. Ekkor veszi kezdetét az egyéni képzés és a Talent-program is.

Egyre több fogadóóra és belső képzés is a tervek közt szerepel. Mit kell ezekről tudni?

Január 21-től minden hétfőn fogadóórát tart a dietetikusunk a stadionban, ahova mindenkit szeretettel várunk. Honti Péter emellett 8 előadást tart az akadémia szekcióknak is, aminek a célja az, hogy mi is és a gyerekek is tisztában legyünk azzal, hogy az étkezés mennyire fontos a sportban. Fontosnak tartom, hogy folyamatos belső képzésekkel fejlesszük magunkat, illetve ezáltal az akadémián zajló munkát is. Ősszel ezt már elkezdtük, idén is folytatjuk.

Külföldi edzőtábor is tervben van Olaszországban, hogy áll a szervezés?

Szerettünk volna itt a felkészülés alatt egy olasz edzőtábort is megszervezni, ahol edzőmeccseket is játszott volna az U17 és az U16. Sajnos az olasz szövetség nem adott engedélyt most ezekre a találkozókra, így a tavaszi szünetben szeretnénk ezt pótolni.

Az akadémia előtt álló legfontosabb tavaszi feladat a Double Pass audit lesz. Mikor esedékes ez?

Március 25-én kezdődik, azon a héten tartani fog végig. Eddig is az ő iránymutatásaiknak igyekeztünk megfelelni, illetve dolgozni. Bízunk benne, hogy jól sikerül. Ez egy jó kezdeményezés az MLSZ részéről, hiszen fel tudja fedni a hiányosságokat, vagy a hibákat a rendszerben. Már voltak itt, tudjuk mire számíthatunk, ezért is szeretnénk a szervetettség szintjét folyamatosan emelni az egész akadémiai munka során.

A felnőtt futball és az akadémia kapcsolata miként alakulhat a jövőben?

A térségben több szinten, több klubban is adott az esély, hogy elhelyezkedjenek a fiatalok. A KTE NBIII-as, illetve a Tiszakécske NBII-es csapata is fontos szerepet tölthet be ilyen szempontból az akadémia életében. Szeretnénk biztosítani, hogy a kikerülő tehetségeink megtalálják a helyüket a labdarúgásban, ennek megfelelően egy minden részletre kiterjedő együttműködés kialakításán is dolgozunk. Ami a jövőt illeti, a fejlesztésekről sem szabad megfeledkezni, hiszen a Széktói Stadion 2-es és 3-as pályája is tovább szélesítheti a lehetőségeinket, illetve a Tó Hotel felújítása is egy fontos mérföldkő lehet a későbbiekben.

(kteakademia.hu)