Kecskeméti sportlétesítmények - Kiemelkedően jó évet zár a Hírös Sport Nonprofit Kft

Vissza a címlapra
Kecskeméti sportlétesítmények - Kiemelkedően jó évet zár a Hírös Sport Nonprofit Kft

Stabil alapok, és minőségi működés jellemezte a Hírös Sport Nonprofit Kft-t a 2018-as évben. Amióta a cég igazgatója vagyok, ez az első olyan év, amelyről ezt nyugodtan elmondhatom - összegezte Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója abban az interjúban, amit a keol.hu-nak adott az év végén.

Amikor ugyanis átvettem a Hírös Sport Nonprofit Kft. vezetését, nem voltak meg azok a jellemzők, amelyek az elképzelésem szerint egy cégre megállapíthatóak. Azt is mondhatom, hogy akkor még csak laza "konglomerátumként", esetlegesen működött. Azt azért hozzátenném, hogy akkor is voltak nagyon jól sikerült dolgok, de nem volt meg az a keret, ami egy megbízható működést garantált volna. Igaz volt ez pénzügyi értelemben, és a vendégekkel kapcsolatos igények kezelésére is. Mostanra egységes céggé váltunk, amit több területre is elmondhatok. Magas képzettségű, elkötelezett szakemberekkel dolgozom együtt. A vezetői szinteken és a stabil végrehajtó állományban is.

Hogyan értékelik a vendégek a cég által működtetett létesíményeket?

A vendégek véleményére ma már maximálisan odafigyelünk. Ezért kezdtük meg az elégedettségi felméréseket is. Aki a facebookot ismeri, az tudja, hogy leginkább a negatív véleményüket szokták valamiről megosztani ezen az emberek. A pozitív visszajelzések ritkán jelennek meg. Ezért gondoltuk úgy, hogy statisztikailag megalapozott módon készítünk felmérést a vendégek körében. Ez már 2017-ben is nagyon jó eredményeket mutatott, ami idén folytatódott. Ugyanakkor kihozta azokat a területeket, ahol fejlesztenünk kell. Az elégedettségi felmérést 2019-ben is folytatni fogjuk. Amikor valahol hibát tapasztalunk, akkor ennek elhárítása napi rutinná vált a cégnél, mert kidolgoztuk ezek kezelését is. Kollégáimban meg van az a megoldó készség, ami nehéz helyzetekben is működik. Az a véleményem, hogy minden olyan véleményre oda kell figyelni, ami esetlegesen hibát tár fel, még akkor is, ha csak "kismértékű" hibáról van szó.

Milyenek a 2018-as látogatottsági eredmények?

Az eddigi méréseink szerint 2018-ban minden eddiginél több látogató járt a létesítményeinkben. Pontos számot még nem tudok mondani, de a részadatok már ezt igazolják. Az időszakos számok szerint 10-15 százalékos növekedés volt idén. A strandon, a Kecskeméti Fürdőben, és a szabadidőközpontban konkrét adataink vannak. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy a látogatói számot nem mindenhol tudjuk mérni. A Messziben egyelőre nincs ilyen megbízható mérésünk, aminek több oka van. A rendezvények egy része ugyanis ingyenes, valamint jelentős számban vannak olyan rendezvények a sportcsarnokban, amit megállapodás alapján sportszervezetek, vagy külső szervezetek rendeznek. Ilyenkor mi csak a maximális létszámkorlátot írjuk elő, és nincs visszajelzésünk a konkrét látogatói adatokról.

Külső szemlélő is tapasztalhatta, hogy komoly fejlesztések történtek 2018-ban Kecskemét sportlétesítményeiben. Arra kérném, hogy összegezzük ezeket!

2018-ban az előző évekhez képest is jelentős számban tudtuk növelni a beruházásainkat, fejlesztéseinket. Ezek célja egyrészt a szolgáltatásaink színvonalának növelése, másrészt a stabil üzemeltetés biztosítása volt. Ha már szóba került a sportcsarnok, akkor el kell mondanom, hogy itt az elmúlt időszakban minden évben jelentős fejlesztések történtek. Csak néhányat említek: lecseréltük a székeket, önerőből felújítottuk a parkettát, az edzés- és mérkőzés körülmények javítása miatt, korszerűsítettük a hangtechnikát. Valamint a csarnok világítását a KTE Kosárlabda Klub Kft. kezdeményezésére, velünk együttműködve, a kosárlabda klub sportfejlesztési programjának keretében, TAO források felhasználásával. Ez a beruházás több szempontból is fontos volt. Jelentős energia-megtakarítás érhető el vele, a létesítmény pedig méginkább alkalmas lett nemzetközi mérkőzések lebonyolítására és tévés közvetítésekre, valamint a szurkolói élményt is fokozza. A kulturális és zenei rendezvények lebonyolítása is magasabb színvonalon történhet. A létesítmény fejlesztésének köszönhetően a játékosok jobb feltételek között végezhetik edzéseiket, és a mérkőzések körülményei is javultak. A korszerűsítéseket a sportági szakszövetségek is értékelik, és egyre többször választják a kecskeméti sportcsarnokot válogatott mérkőzések, edzőtáborok helyszínéül.

Mennyire van kihasználva a Messzi István Sportcsarnok?

A Messzi sportcsarnok kihasználtsága ma már 100 százalékos, azaz olyan magas, hogy már fokozni sem lehet. Rendezvény szempontjából sokkal több igény van rá, mint amennyit egyáltalán be tudunk fogadni. Ilyenkor persze szem előtt tartjuk, hogy a sporté az elsőbbség. Ez vonatkozik az edzésekre, és a sportversenyekre is, de a közösségi sportversenyek is elsőbbséget kapnak.

Miközben egyre népszerűbb lett Kecskemét új büszkesége, a Mercedes Sportakadémia is...

Ezt az épületet egy éve avattuk, így tulajdonképpen 2018-ban volt a "bejáratása". A megújult épület nagyon jól vette az akadályokat, és az egyéves bejárásnál lényeges hibákat nem találtunk. Ennek az épületnek is jelentős ma már a kihasználtsága. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy eredetileg úgy terveztük, hogy hétvégeken csak elvétve lesz nyitva, egy-egy rendezvény kedvéért. Ma viszont már ott tartunk, hogy a hét minden napján nyitottnak tekintjük az épületet. A kihasználtságát növeli, hogy több sportág is felfedezte, és így nemcsak kosárlabda mérkőzéseket tartanak itt.

Mi a helyzet a Kecskeméti Fürdővel?

Egyre több visszajelzésünk van arról, hogy nagyon szereti a közönség a Kecskeméti Fürdőt. Nagyon sok visszajáró vendégünk van. A felmérések pedig azt igazolják, hogy nem csak kecskemétiek, hanem más településekről érkezettek is. Egyértelműen minőségi fejlődésre utal az is, hogy a Magyar Fürdőszövetség ötcsillagos színvonalúnak minősítette a Kecskeméti Fürdőt, ami így hivatalosan is Magyarország fürdőinek élvonalába került. A minősítésére egyébként 2018. január 18-án került sor. A szolgáltatások minősítése előre meghatározott, a Magyar Fürdőszövetség által kidolgozott, és a Nemzetgazdasági Minisztérium által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történt. A minősítést végző független bizottság tagjai egy teljes napon át vizsgálták a fürdő infrastruktúráját, megközelíthetőségét, a munkatársak felkészültségét, a víz, valamint a szolgáltatások minőségét. A rendkívül összetett szempontrendszer alapján a fürdő az elérhető legmagasabb, ötcsillagos minősítést kapta. A tanúsító védjegyet május 11-én, a Magyar Fürdőszövetség budapesti közgyűlésén vettük át. Azóta pedig már sor került újra egy ellenőrzésre, amely során még magasabb pontszámot értünk el, mint a minősítés során. Itt kell elmondanom azt is, hogy a fürdő szokásos, szeptemberben esedékes éves karbantartásakor 180 lámpatest cseréjére került sor a központi vendégöltözőben és a gépházban.

Látványos fejlesztések történtek a strandon is!

A strandon az 50 méteres medence a felújítási munkálatok során egy megerősített medencetestet kapott, korszerűsödtek a gépészeti alap-berendezések, modernizáltuk a fűtési és vízforgatási rendszert, és csempe burkolatot kapott a medence. A megújult 50 méteres medence nemcsak a sportolás, hanem a strandolás kedvelőinek igényeit is kielégíti. A felújítás 186 millió forintba került, melynek 30 százalékét az önkormányzat, a fennmaradó 70 százalékot pedig a Vízilabda szakosztály TAO támogatói adta. A fejlesztés során egy új csúszda és létesült. A KÁRMIN TURBO nevet kapott csúszdát június 30-tól használhatták vendégeink a kecskeméti strandon. A csúszda 85 méter hosszú, indítómagassága 12 méter, és akár 70 kilométeres sebességet is el lehet érni rajta. A vendégek hamar megszerették, a legkedveltebb csúszdánk lett. Ez a beruházás 100 százalékos önerőből valósult meg. Hozzáteszem, hogy bár korszerűsödött és bővült a strand kínálata, a belépőjegyek árai nem változtak 2018-ban.

Korábban szó volt arról, hogy befedik a strandon a nagymedencét. Mi a helyzet ezzel?

A medence felújításánál nagyon sok kérdéssel találtuk magunkat szembe. Mást ne mondjak, a régi medence olyan állapotban volt, hogy akár ketté is törhetett volna. Ezt az okozta, hogy az egyik oldalán jóval több beton volt a medence aljzatában, a repedéseken keresztül pedig nyáron kifelé, ősztől tavaszig pedig befelé szivárgott a víz. A kifelé történt vízszivárgás olyan jelentős volt, hogy emiatt komoly többletköltségink is keletkeztek. Egy időben pedig még annak a lehetősége is felmerült, hogy ne engedjünk bele vizet nyáron, és ne engedjük a használatát. A medence megújítása során viszont - mint említettem - olyan megerősítést kapott az aljzat, ami minden problémát megoldott. Valamint ebbe az aljzatba került a vízbefúvás egy része, hiszen ma már nem elégséges az oldalbefúvás módszere. Ezzel a megoldással viszont felmerült a következő probléma, aminek a megoldása a feladatunk lesz: a háttérgépészetnek is meg kell újulnia. Minden valószínűség szerint egy új gépházat kell építenünk. Majd csak ezt követheti a medencebefedés. Az én meggyőződésem az, hogy ezt a folyamatot végig kell csinálnunk. A befedésnél pedig, ha eljutunk odáig, az is kérdés lesz, hogy olyat csináltassunk, ami nyáron se kerül le, vagy pedig sátras megoldást, ami csak télen takarja a medencét. Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya is.

Híradásokból tudjuk, hogy új bérlőt kapott a teniszpálya.

A teniszpályánál egyértelmű sikernek tartom a bérlőváltást. A legtöbb kecskeméti teniszezőt egyesítő szervezet a Kecskeméti Amatőr Teniszezők Egyesülete vette bérbe a pályát. Ez biztosítja jelenleg azt, hogy a teniszezők széles köre veheti igénybe. Akik amellett, hogy amatőrök, vállalták azt is, hogy olyan képzést is elősegítenek, amiből sportolók is kifejlődhetnek.

Milyen fejlesztések történtek a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban?

A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban 2018-ban általános komfortnövelést tűztünk ki célul, így a legtöbb fejlesztésünk itt valósult meg és a program folytatódik jövőre is. A Benkóban voltak olyan megújulások, amelyek nem annyira látványosak, de jelentősek a vendégeink komfortja érdekében. Ilyenek voltak például a mosdók teljes felújítása, a Domb-büfé kibővítése, újra nyitása, 3 bográcsozóhely felújítása, a Hófánk pálya pályatestjének felújítása, térköves, fedett kerékpártároló építése a bejáratnál és a parkoló megépítése. Eközben azonban olyan meghatározó fejlesztések is történtek, illetve történnek, amelyeknek köszönhetően a szabadidőközpont szolgáltatási kínálata - elsősorban rendezvényszervezési szempontból - jelentős mértékben javulni fog. Folyamatban van egy olyan új rendezvényterület kialakítása a szabadidőközpontban, amelyen nagy volumenű szabadtéri rendezvények magas színvonalú lebonyolítására lesz lehetőség. A sportpályák megnövekedett száma ugyanis a korábbi rendezvényterületből vett el, ezért is adódott az ötlet, hogy a Nádas büfét, illetve a Nádas rendezvényterületet „felélesszük", ismét élettel töltsük meg. Itt nem csak a városi majális, hanem fesztiválok, céges rendezvények megszervezésére is lehetőség lesz. Korszerűsödik a Benkóban elektromos energia hálózat is, amitől azt várjuk, hogy megbízható és kényelmes áramvételi lehetősége legyen a szabadidőközpont kisebb-nagyobb rendezvényeinek. Valamint megújult a parkoló a horgászbejárónál, ahol olyan új burkolat került kialakításra, melynek köszönhetően sokkal egyszerűbben és kényelmesebben parkolhatnak a szabadidőközpontba autóval kilátogatók. Az első ütemben a Nyíri úti főbejárattól a Csabay Géza körút felé található parkoló épült ki, ezen a területen több, mint 30 parkolóhely készült el. A beruházás az Önkormányzat által biztosított forrásból valósult meg.

Beszéljünk Kecskemét másik új büszkeségéről, az épülő Atlétika Centrumról is!

Az Atlétika Centrum kivitelezése rendkívül jó ütemben halad, és nagyon rövid időn belül átadják a kivitelezők a városnak. Az építkezés során a kivitelezők részéről példamutató profizmust tapasztaltam. Folyamatosan egyeztettünk, minden felmerülő kérdésre találtunk megoldást, és azt látom, hogy maximális gondossággal készül a centrum. Ennek köszönhető, hogy látványos és gyors az építkezés. A műszaki átadás megkezdődött, az üzemeltetése várhatóan a mi feladatunk lesz. A városi atléták számára biztosít majd edzéslehetőséget, illetve országos versenyek lebonyolítására lesz alkalmas ez az új létesítmény.

Lehet, hogy ezt a létesítményt is felfedezi majd a hazai és a nemzetközi sportturizmus?

Ezt még nem tudni, de az biztos, hogy a többi létesítményünket már felfedezte. A Kecskeméti Fürdőben és a strandon idén osztrák, svájci, liechtensteini, német, és dán csapatok is tartottak edzőtáborokat. A téli szünetben három osztrák csapat is edzőtáborozik a fürdőben, azt pedig már most tudjuk, hogy jövőre a kecskeméti strand is tele lesz edzőtáborozó csapatokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Átadták a Benkó Zoltán Szabadidőközpont új parkolóit