Elkészült a Kecskeméti Élményfürdőben az úszómedence lamellás takarása

Vissza a címlapra

A Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. 2018-ban építtette át a Kecskeméti Élményfürdőben az 50 méteres úszómedencét, most pedig elkészült a vízfelületet lefedő, motoros lamellás takaró is - tájékoztatott közleményben Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt évben korszerűsített medencét - a most elkészült befedésnek köszönhetően - kora tavasztól késő őszig használhatják a sportolók. Ez nagyon kedvező a vízilabdázóknak, mert jelentősen javulnak az edzéslehetőségeik, és a medencében meccseket is lehet rendezni.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a Kecskeméti Sportiskola keretein belül sportoló úszók, vízilabdázók létszáma. Ősztől kevés a Kecskeméti Fürdőben a sportolók részére rendelkezésre álló vízfelület, mert a lakosság úszási igényét is ki kell elégíteni, ezért alapvető fontosságú volt a vízfelület időszakos növelése.

A lamellás medencefedésnek köszönhetően jobban tartja a melegített víz a hőmérsékletét, nagymértékben csökken a párolgás, tehát jelentős az energiamegtakarítás is.

A motoros berendezéssel működő takaró alakja pontosan lefedi az úszómedence geometriai méretét. A kemény PVC-ből készített redőnylamellák egymásba akasztva úsznak a víz tetején. A lamellák légkamrákból állnak, amelyekben lévő levegőréteg biztosítja a vízen történő úszást és a hőszigetelést. A vízfelszínen úszó takaró, az indítás után automatikusan működik.

A beruházások a Kecskeméti Sportiskola vízilabda szakosztálya sportfejlesztési programjának keretében készültek el. A medence tavalyi felújítása 186 millió forintba került, amelynek 30 százalékát, mintegy 56 millió forintot az önkormányzat biztosított önerőként, a fennmaradó 70 százalékot, 130 millió forintot pedig a szakosztály fedezte, a cégek által nyújtott tao-támogatások révén.

A medence lamellás lefedése 67 millió forintba került, amelyhez az önerőt az Önkormányzat biztosította.

A kivitelező gazdasági társaság az egyedi megoldású lamellás medencefedést mintaprojektként bemutatta egy Kölnben rendezett kiállításon, ahol nagy sikert aratott.