A Kandó Kálmán Technikum és a Bolyai Gimnázium fiú röplabdásai dobogósak lettek a Diákolimpián

Vissza a címlapra
A Kandó Kálmán Technikum és a Bolyai Gimnázium fiú röplabdásai dobogósak lettek a Diákolimpián

Idén is a futsal, valamint a röplabda sportágban került sor az első Diákolimpia® országos döntőkre. A legidősebb korosztályok Futsal Diákolimpia® országos döntőjét a hétvégén Pécsett, a röplabdásokét pedig Békéscsabán rendezték. (Vezető fotónkon a Bolyai csapata)

Nehéz körülmények között indult ugyan az idei Diákolimpia® szezon, a gazdasági helyzet a rendezési feltételekre is rányomta a bélyegét, de a 2023. év elején úgy tűnik, hogy minden országos döntőt sikerül rendben lebonyolítani. A két első csúcseseményt, az V-VI. korcsoport futsal tornáját a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) megbízásából a Baranya Megyei Diáksport Tanács szervezte, a Röplabda Diákolimpia® V-VI. korcsoport „A" kategória országos döntőjét pedig a Békés Megyei Diáksport Egyesület. A kétnapos eseményeket rangos megnyitók indították el, Pécsett Nyögéri Lajos alpolgármester, Békéscsabán pedig Szarvas Péter polgármester képviselték a helyi rendező városokat, illetve Daragó Lászlóné tiszteletbeli alelnök, illetve dr. Erdős Dániel ügyvezető igazgató az MDSZ-t.

A pécsi futsal döntőre az összes nevező csapat közül (rekordnak számító 410 nevező csapat, 5482 fő tanuló) az országos elődöntőkből 11 csapat és a rendező vármegye bajnok csapata kvalifikálta magát összesen 120 fővel. Bács-Kiskun vármegyéből, Budapestről és Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyéből 2-2 csapat is kivívta a jogot, így részt vehetett a legrangosabb versenyen. A tornán végig szoros mérkőzések zajlottak, a helyosztókon 3 meccs is büntetőkkel dőlt el, köztük a döntő összecsapás is. Nívós volt a játékos-felhozatal is, egy csengeri és egy veszprémi csapattag is a futsal korosztályos válogatottak tagjaiban szerepelnek.

Békéscsabán 8-8 röplabda fiú- és lánycsapat mérkőzött meg a bajnoki címekért, szintén országos elődöntőket követően. Ezek alapján a fiúknál Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tudott 2-2 csapatot is kvalifikálni a döntőbe, a lányoknál pedig ez Veszprém vármegyének sikerült. Országosan 210 (88 fiú, 122 lány) csapat nevezett a versenysorozatba, a megyei döntők I. és II. helyezett csapatai (28 fiú- és 28 lánycsapat) jutottak az országos elődöntőkbe.

A végeredményt nézve külön említést érdemel Kecskemét, amelynek mindkét fiúcsapata dobogóra állhatott.

Röplabda „A" V-VI. korcsoport

Fiúk:

I. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium

III. Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum

j0123kando.jpg