Woodstock 50 – Évfordulós gyűjtemény

Vissza a címlapra
Woodstock 50 – Évfordulós gyűjtemény

Woodstock 50 - Back To The Garden - Anniversary Collection: vagyis Vissza a kertbe - Évfordulós gyűjtemény. Ez a Warner/Rhino hanglemezkiadó három CD-s most megjelenő gyűjteményes kiadványainak teljes címe, mellyel a fél évszázaddal ezelőtti legendás fesztiválra emlékezik.

Az idei nyár vége felé emlékezünk meg arról a fesztiválról, amely egy egész generáció védjegyévé, és egy életérzés máig ható szimbólumává vált. Nem túlzás azt állítani, hogy lassan igazi Woodstock-láz uralkodik el a világon, hiszen az akkori események kulturálisan és szociálisan máig ható élményként éteznek a nyugati típusú társadalmakban.

Ennek jegyében 2019. augusztus 16-18 között a New York Államban fekvő Watkins Glenben jubileumi Woodstock Fesztiválra készülnek, ahol ugyanolyan giga-bulit terveznek, mint az eredeti volt Emellett ugyan jóval kisebb léptékben, és helyi erők bevonásával, de több országban is - köztük Magyarországos is tartanak fizetős emlékfesztiválokat: a Budapest Parkban, a Csernely Fesztiválon és a Helló Ugaron.

Eredetileg az 1969. augusztus 15-18-i hátvégén Max Yasgur 600 holdas farmján 400 ezer fiatal zenerajongó, hippi és virággyerek gyűlt össze a New York Állam-béli Bethelnél, hogy ingyen meghallgassa az akkor évek nagyjait és feltörekvő - később meghatározóvá váló új tehetségeit. A harminckét fellépő között olyan máig sokat mondó nevek voltak: mint Joan Baez, The Band; Crosby, Stills, Nash & Young; Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Santana, Sly and the Family Stone, The Who, Ten Years After, Joe Cocker, Arlo Guthrie, Richie Havens, Canned Heat. The Butterfield Blues Band, Sha Na Na vagy éppen a Blood, Sweat and Tears.

Az utókor szerencséjére a Woodstocki Fesztivált az elejétől a végéig rögzítette Eddie Kramer és Lee Osborne - és aztán ebből a több mint hatvan tekercs eredeti magnószalagból készítette el Andy Zax producer, Brian Kehew hangmérnök és Dave Schultz, a lemez hangmérnöke a mában is élvezhető végső változatot.

A popzene egyik legkiemelkedőbb, legikonikusabb kulturális eseményeit, eredeti felvételek segítségével a következő hetekben három reprezentatív Warner kiadványon idézik majd fel. 10 CD-s, 5 LP-s - illetve 3 CD-s albumokon hallgathatunk bele az akkori életérzésbe - meg persze a fesztiválhangulatba. A kísérőfüzetekben látható eredeti fotók és a leírások pedig tovább segítik a ráhangolódást. Sőt a legmegszállottabb gyűjtők a fesztivál teljes hanganyagát tartalmazó 38 CD-n és blue ray-en megjelenő csomagot is megrendelhetik.

Komlós József JR