Véget ér a felújítás, vasárnaptól ismét fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar

Vissza a címlapra
Véget ér a felújítás, vasárnaptól ismét fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar

Egy hónapos felújítási munkák után, vasárnaptól újra fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar - közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a munkálatok helyszínén megtartott sajtótájékoztatón.

Vitézy Dávid kifejtette: az elmúlt egy hónapban a pályaudvar átfogó karbantartási munkákon esett át a pályák állapotának javítása, a biztonsági berendezések, távközlési és áramellátási rendszerek korszerűsítése, összességében a pontosabb, megbízhatóbb működés érdekében.

A csarnokot az utazók a nyár végén vehetik birtokba sokkal színvonalasabb környezettel és új utastájékoztatási rendszerrel - tette hozzá.

A vezérigazgató megjegyezte, a pályaudvart tovább kell fejleszteni, hiszen Budapest környékén óriási igény van arra, hogy többen közlekedjenek vonattal.

Modellezésük szerint a napi 50 ezres utasszám 20 év alatt 100 ezerre nőhet, az évi 18 milliós utasszám megközelítheti a 40 milliót a következő évtizedekben.

A kapacitások bővítése és a növekvő igények kiszolgálása érdekében a kormány megbízásából a BFK a MÁV-val együtt még az idén kiírja azt a nemzetközi tervpályázatot, amely a 2030-as Nyugati pályaudvart megálmodja - jelentette be Vitézy Dávid.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette: több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le, 3 kilométeren kicserélték a síneket, 5 kilométeren a felsővezetéket. A fejlesztés keretében egy olyan szolgáltatást is kidolgoztak, amely a pályaudvar területén a vakok és gyengén látók közlekedését segíti.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy folyamatosan érkeznek az emeletes KISS vonatok, év végére már 19 darab ilyen jármű áll az utasok rendelkezésére.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, a megújult közlekedési csomópontok előcsalják azokat az emlékeket, amikor szabadon lehetett utazni és arra ösztönzik az embereket, hogy útra keljenek és bejárják ezt a csodálatos országot.

A kormány célja - a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett - a közszolgáltatások színvonalának javítása - jelentette ki a kormányszóvivő.

Hozzátette: a naponta átlagosan 500-nál több vonatot fogadó Nyugati pályaudvar esztétikai és infrastrukturális felújítását ezért is tartja fontosnak.

Arra is kitért, hogy Málta után Magyarországon oltották be másodszor is a legtöbb embert, ami hozzájárul ahhoz, hogy az ország megtarthassa a nemrég visszanyert szabadságát. Magyarország Európa legbiztonságosabb országai közé tartozik, újra tud indulni az ország, a gazdaság és a turizmus - hangsúlyozta.

MTI