Törvényjavaslat: Egy csomó pénzről lemondhat az állam

Vissza a címlapra
Törvényjavaslat: Egy csomó pénzről lemondhat az állam

Megszűnhet a jövő év elejétől a törvényszéki végrehajtói jogállás. A parlament elé már beterjesztették azt a törvényjavaslatot, mely átmeneti rendelkezésként kimondaná, hogy az állam lemond a folyamatban levő korábbi követeléseiről, ha azok behajthatatlanná váltak vagy elévültek.

A változás azzal áll összefüggésben, hogy a törvényszéki végrehajtási feladatokat 2019. január 1-je óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el, beleértve a korábbi, de még folyamatban lévő eljárásokat is. A törvényszéki végrehajtó jogállás ezért szűnik majd meg 2020. január 1-jén.

A törvényjavaslat szerint a végrehajtást lefolytató törvényszék 2020. január 31-ig adja majd át az idei év végén folyamatban lévő ügyeket. A törvényjavaslat kimondja azt is, hogy - átmeneti rendelkezésként - a jogalkalmazói gyakorlat megkönnyítése érdekében az állam lemond több, a törvényszéki végrehajtók hatáskörébe tartozó követeléséről.

Ide tartoznak azok az ügyek, melyeket 2019. január 1-jét megelőzően indítottak, továbbá amelyek már elévültek vagy amelyeket behajthatatlanná nyilvánítottak. Ezen felül az állam lemond a 200 ezer forintot el nem érő, illetve a 2010. január 1. napja előtt indított ügyekben máig fennálló hátralékokról is.

Nem mond le viszont az állam a bűnügyi követelésekről, illetve a büntetőeljárásban elrendelt zár alá vételekről sem, továbbá az Európai Unió vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekről sem.

Forrás és további információ: Azénpénzem.hu