Több mint 150 ezer eurót foglaltak le az online befektetési csalásokra specializálódott bűnbanda számláiról

Vissza a címlapra
Több mint 150 ezer eurót foglaltak le az online befektetési csalásokra specializálódott bűnbanda számláiról

A Nemzeti Nyomozó Iroda összesen ennyi pénzt foglalt le még tavasszal különböző magyarországi bankszámlákon egy Ukrajnában, illetve Georgiában (Grúziában) tevékenykedő bűnbandához köthetően. Az eljárást vezető svájci hatósággal az Europolon és az Eurojuston keresztül működtek együtt a nyomozók.

Idén több mint 20 országban hajtottak végre különböző kényszerintézkedéseket egy online befektetési csalásokra specializálódott bűnbanda tagjainál. Az úgynevezett bolier room csalásokkal kapcsolatos nyomozás még 2019 októberében indult Svájcban egy sértett feljelentése alapján.

A nyomozás kiderítette, hogy a becsapottak többsége svájci és német befektető volt. Az elkövetők több mint száz weboldalt használtak komoly befektetési társaságoknak adva ki magukat, kriptovalutákkal és kereskedési lehetőségekkel kínálva különböző pénzügyi tranzakciókat. Majd miután a potenciális befektető érdeklődést mutatott, telefonon megkeresték, és számítógépére egy távoli elérési eszközt és egy szoftvert is telepítettek, amely megmutatta a korábban befizetett összeg eredményeként az állítólagos nyereség alakulását.

Ezen összegek kifizetésére azonban soha nem került sor, és maguk a befektetési összegek is elvesztek. Így a sértettek a becslések szerint több millió eurót veszítettek.

A nyomozóknak sikerült felkutatniuk az elkövetők által használt számítógépes rendszerek helyét, lefoglalni és szisztematikusan kiértékelni összesen több mint 50 terabyte-nyi digitális adatot. Ennek alapján arra utaló jelek merültek fel, hogy az elkövetők csoportja több telefonos központot üzemeltet Ukrajnában, majd későbbi Georgiában is.

Számos országban alapítottak gazdasági társaságokat, többek között Magyarországon is annak érdekében, hogy a megszerzett összegeket különböző bankszámlákra átutalva ellehetetlenítsék a pénz nyomon követését.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal (KR NNI VVH) Nemzetközi Osztálya is részt vett 2023. április 26-án abban a nagyszabású, svájci kezdeményezésű nemzetközi akcióban, melyben a nyomozók több országban egy időben ütöttek rajta az elkövetőkön, bizonyítékokat foglaltak le, illetve különböző vagyoni és személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket hajtottak végre. Hazánkban több mint 150 ezer eurót foglaltak le a nyomozók különböző magyarországi bankszámlákon.

A nemzetközi együttműködéseket az Eurojust és az Europol koordinálta.

A svájci rendőrség által kiadott közlemény alapján a nyomozás jelenleg is tart, és nem zárható ki, hogy egyes elkövetők még továbbra is aktívak. Így a berni kantoni rendőrség óvatosságra inti a különböző pénzügyi befektetőket.