Tahini: több mint egyszerű szezámpaszta
Eszedbe jutott-e már, hogy a pirított és őrölt szezámmagból készült tahini mennyire sokoldalúan használható? Ennek az arab konyhából ismert krémnek nemcsak finom íze van, hanem egészségügyi előnyei is figyelemre méltóak.
A tahini elkészítéséhez a szezámmagokat megpirítják és olívaolajjal krémesre keverik. Így a tahini a szezámmagok teljes tápanyagpalettáját kínálja anélkül, hogy nehezen emészthető lenne.
Az egészséges tahini
A tahini nem pusztán a kalóriák számát tekintve lehet értékes. Remek zsírsavösszetételének köszönhetően közvetlenül hozzájárul a szív- és érrendszer jó állapotához. Két evőkanálja 16 gramm zsírt tartalmaz, ami talán soknak tűnhet, de ezek főként telítetlen zsírok. Ami kiváló benne, hogy fehérjében is gazdag, emellett bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, például thiaminban, magnéziumban és foszforban. Ha szeretnéd, próbáld ki jótékony hatásait a hummusbar franchise éttermeiben.
A tahini fogyasztása támogatja csontjaid épségét és elősegíti az ízületek rugalmasságának fenntartását. A szezámmag természetesen különleges anyagösszetételű: vegyületei az ösztrogénhez hasonlóak, így segíthetnek bizonyos hormonfüggő daganatok kockázatának csökkentésében.
Hogyan illesztheted az étrendedbe?
A tahini nagyszerűen kiegészíti például a hummuszt és a padlizsánkrémet, de akár saláták önteteként is felhasználhatod. Ha szereted a különleges ízeket, próbáld ki zöldséglevesekben vagy turmixokban. A hummusbar éttermeinek étlapján is megtalálható, így ízelítőt kaphatsz a közel-keleti konyha tradicionális ízeiből.
Fontos megjegyezni, hogy mivel a tahini kalóriadús, mértékkel fogyasztva biztosítja a legtöbb előnyt. Kis mennyiség is sok energiát ad, így érdemes odafigyelni, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását.
Allergének és kihívások
Bár a tahini sok előnyös tulajdonsággal bír, meg kell jegyezni, hogy a szezámmag rendkívül erős allergén. Ha korábban volt allergiás reakciónk olajos magvakra, különös figyelemmel kezeljük ezt az ételt. Biztonságos választás csak akkor, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem vagyunk allergiásak rá.
A tahini egyszerűen beszerezhető a boltokban, de házilag is könnyen elkészíthető sima szezámmag, olívaolaj, só és citromlé felhasználásával. Kreatív megközelítéssel ízletes kiegészítést nyújthat mindennapi ételeidhez, és kiváló alapanyag lehet arra, hogy az általad elképzelt ételekben új dimenziót hozzon létre.