Szilveszteri és újévi babonák, hagyományok, népszokások

Szilveszterrel és az újévvel kapcsolatban sok hiedelem és babona kering. Többségük, már ha betartjuk, bőséget, szerencsét és gazdagságot hozhat. Ilyenkor egy picit mindenki babonás, így itt a teljes lista, mit ehet, mit tehet, és mit nem szilveszterkor valamint újév napján.
Talán a legismertebb mind közül:
Amilyen az újév első órája, napja, olyan lesz az egész év!
Mit tegyünk és mit ne tegyünk szilveszterkor és újévkor:
- Tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele a jövő évi szerencsénket is
- Nem szabad mosni és ruhákat teregetni
- De nem maradhat száradó ruha sem a szárítón, mert jövőre akasztott ember lesz a családban
- Nem szabad kölcsön adni sem, mert következő évben házunkból a szerencse inkább kifele megy
- Aki pénzt ad ki újévkor, egész évben azt fogja csinálni
- Szilveszterkor ne együnk meg mindent, hagyjunk a hűtőben is, hogy az új esztendőben se szenvedjünk hiányt semmiből
- A hagyomány szerint az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat
- Aki szilveszter és újév között születik, abból nagy úr lesz
- Tartózkodjunk a vitáktól, veszekedésektől újévkor, mert amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre
- Újév napján aki korán kel, egész évben friss lesz. Aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz
- Törekedjünk arra, hogy újév napján az első látogatónk férfi legyen, akkor leszünk szerencsések
- Akit újévkor megvernek, mindennap kikap a következő esztendőben
Ételek, amire figyeljünk szilveszterkor és újévkor
- Tilos baromfit (csirke, tyúk) fogyasztani, mert elkaparná, kikaparná a szerencsét a házból
- A szerencsés embernek malaca van, tartja a mondás. Inkább malachúst együnk, mert a malac előre túrja a földet, vagyis kitúrja a szerencsét
- Ha halat eszünk, úgy tartja a mondás: a hal elúszik a szerencsénkkel, a vad pedig elszalad. Tehát, ha szerencsét szeretnénk maguknak, akkor ezt se fogyasszunk
- Újévkor ugyanilyen fontos a lencse fogyasztása. A bab, lencse, borsó, rizs fogyasztása sok pénzt és szerencsét hoz újévkor.
- Aki üzlettel foglalkozik, hogy gyümölcsöző esztendő köszöntsön rá, szilveszterkor gyümölcsöket kell ennie.
Szilveszter és újév a szerelmesek napja is
Egymás nyomában járnak, még a babonákban is, így mind a kettő a szerelmesek napja is.
- Azt tartja a hagyomány, hogy aki szilveszter éjszakáján megfordítja a párnáját a feje alatt, meglátja a jövendőbelijét álmában.
- Aki a kakast újév hajnalán meglesi amikor elsőt kukorékol, abból az irányból várhatja a szerelmét, amerre a kakas nézett.
Magyar néphagyományok szerint szerencsét hozó ételek
Szilveszteri malac
Több magyarázat is létezik arra nézve, hogy miért lett a malac a szilveszter ikonikus étele. Egyes helyeken úgy tartják, hogy orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat és előtúrja szerencsénket a földből. Másutt a hízott malac a bőség, a jólét jelképe, ami egyértelműen jó ómen, ha az új esztendőre hasonlókat kívánunk magunknak is. Nálunk a malacsültet sokan virslivel, hurkával vagy kolbásszal helyettesítik, de ugyanazt a jelentéstartalmát kapcsolják hozzá. Aki biztosra akar menni, az nem érheti be ennyivel, hiszen az eredeti hagyomány szerint csak a csülök, a köröm és a malac farka hordozza a szerencsét. Éppen ezért szilveszterre még mindig sok helyen szokás kocsonyát főzni, ami sertésből készülvén szintén tartalmazza a jövő évi szerencse hozzávalóit.
Figyelem! Bár a szilveszterhez kapcsoljuk, valójában a malacsült és más, sertésből készült étel (pl. kocsonya) újévi fogások, melyek éjfél előtt nem kerülhetnek az asztalra, különben elviszik a szerencsénket!
Pogácsa
Valószínűleg praktikus okokból lett a magyar szilveszterek elengedhetetlen szereplője a pogácsa, hiszen remekül felszívja az alkoholt. De a hagyományokhoz is kapcsolódhatunk vele, ha egyik darabba egy pénzérmét sütünk. Aki rátalál, annak lesz a legnagyobb szerencséje az új esztendőben! Ám csak akkor, ha mindez még éjfél előtt megtörténik, különben a szerencséből balszerencse válik!
Rétes
Dédanyáink és szépanyáink erejükkel és idejükkel nem spórolva nyújtották a rétest szilveszterre abban a hitben, hogy minél hosszabbra nyújtják, annál hosszabb lesz az élet és a boldogság is. A töltelékkel sem fukarkodtak, hiszen a jól megtömött rétes is a bőség jelentését hordozta magában.
Lencse
Amint beköszönt az új esztendő, akár már az éjféli koccintás után előkerülhetnek a különböző hüvelyesek, melyek közül nálunk a lencse mondható a leginkább hagyományosnak. A lencsés hús, a lencse főzelék vagy leves jellegzetes ételek január 1-jén. Az apró szemek a pénzérméket szimbolizálják, ezért minél többet eszünk belőle, annál vastagabb lesz a pénztárcánk a jövő évben.
Tiltólistás ételek
Bár a világ számos pontján ezzel nem értenének egyet, a magyar hagyományok szerint szilveszterkor tilos szárnyast, vadat és halat enni. A magyarázat pedig a következő: a szárnyas elkaparja a szerencsénket, a vad elfut, a hal pedig elúszik vele. Ám a gasztronómia változásával egyre több kerül ezekből a húsféleségekből is az asztalra, és hogy szilveszterkor se kelljen mellőznünk őket, természetesen megszülettek a megfelelő magyarázatok is, melyek feloldják a tiltást. Ahogyan sok országban, úgy nálunk is egyre többen vallják, hogy igenis helyük van a szilveszteri menüben, hiszen a vad elfut a problémáinkkal, a hal elúszik velük, a szárnyas pedig elkaparja őket. Nem beszélve arról, hogy a hal pikkelyei szimbolizálhatják a jólétet is, pl. legyen annyi pénzünk, amennyi pikkelye a szilveszteri halnak van - ez régebben azokon a helyeken volt szokásban, ahol folyók partján élve sokan a halászatból tartották fenn magukat.
Amit szintén tilos: mindent felfalni! Ha úgy lépünk át az új esztendőbe, hogy az utolsó maradékot is elpusztítottuk, ez a hiány fogja végig kísérni a következő évünket. Ezért minden fogásból tegyünk félre egy jelképes adagot, hogy bebiztosítsuk magunkat!