Ne vedd fel! - Több ezer lehúzós telefonhívás landolt magyaroknál Zambiából és a Maldív-szigetekről

Vissza a címlapra
Ne vedd fel! - Több ezer lehúzós telefonhívás landolt magyaroknál Zambiából és a Maldív-szigetekről

Megint azzal vannak tele a magyar közösségi oldalak, hogy támadnak az egyszer csörgetős csalók, az angolul one ring scamként ismert lehúzások kisiparosai - írta meg a 444.hu

Régi trükk ez: a csalók, akik egyáltalán nem biztos, hogy az adott országban élnek, emelt díjas vagy simán magas költségű telefonszámok visszahívására próbálják rávenni a random kiválasztott áldozatokat.

A Telenor kommunikációs osztálya a hírportálnak azt írta, hogy wangiri (visszahívós telefonos csalás) hullám csapott le az országra, amiben vélhetően minden szolgáltató előfizetője érintett.

Csak a Telenornál nagyságrendileg 100 ezer bejövő hívás volt szombat délutánig. Mintegy 25 számtartományból ezres nagyságrendű különböző telefonszámon próbálkoztak a csalók.

Ami örömteli: a magyar telefonszolgáltatók a rendszerekben azt látják, hogy viszonylag alacsony volt a visszahívási arány. Ez azért is jó hír, mert a csalók addig dolgoznak egy országban, amíg az pénzt termel nekik.

A Telenor egyébként azt írta, hogy ha a hívott fél felveszi a telefont, azzal őt nem éri semmi kár. Sőt, ha minden kicsöngetést mindenki fölvenne, az a csalókat verné hatalmas költségbe, mert ők alapvetően legális telefonvonalat üzemeltetnek, így a felépült hívások után fizetniük kellene abban a távoli országban.