Mit kell tudni a munkavállalási engedélyről külföldi munkavállalók esetén?

Vissza a címlapra
Mit kell tudni a munkavállalási engedélyről külföldi munkavállalók esetén?

Magyarországon a jelenlegi munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások számára az egyik legjobb lehetőséget az jelenti, ha harmadik országbeli állampolgárokat alkalmaznak. A munkavállalási engedélyekkel érkező vendégmunkásoknak köszönhetően a munkaerőhiány kezelhetővé válik. Nem áll a gazdasági fejlődés útjába, viszont több teendő is van az induláskor. Munkaerőigény bejelentés, összevont munkavállalási engedély - segítünk eligazodni.

Egyáltalán kinek kell munkavállalási engedély?

EGT-tagországon kívüli, más megfogalmazásban harmadik országbeli állampolgárnak többnyire kötelező munkavállalási célú tartózkodási engedély kérelmet benyújtania az illetékes magyar külképviselethez, ha Magyarországon szeretne dolgozni. Az elinduláshoz nagy segítséget jelent, ha igénybe vesszük közvetítő cégek szolgáltatásait, mint amilyen a TERENDO külföldi munkaerő-szakértő.

Az adminisztráció nem egy rövid folyamat, pontosságra van szükség. A megfelelő munkaerő megtalálása mellett ebben is segít eligazodni egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég. A munkavállalási engedéllyel kapcsolatos eljárás általában 60 nap alatt zajlik le. Ha kulcsszemélyzet foglalkoztatásáról van szó, az engedélyeztetés 5 nap. Ha munkaerő-piaci vizsgálat nélkül vagy a foglalkoztató kérelmének benyújtását megelőző legalább 16 nappal munkaerőigény-bejelentés történt, akkor 10 nap.

A munkavállalói engedélyhez többek között az alábbi dokumentumokra van szükség:

- Személyazonosság igazolás (pl. útlevél)

- Szálláshely-igazolás

- Érvényes munkaerőigény igazolá

- Végzettséget igazoló dokumentum ha olyan a pozíció (pl. egyetemi diploma)

- Előzetes munkaszerződés vagy szándéknyilatkozat.

Az eljárás nem illetékköteles, valamint az Európai Unióból származó állampolgároknak nincs szüksége munkavállalói engedélyre.

A1-es igazolás és összevont munkavállalási engedély

Az A1-es igazolás azt igazolja, hogy a kiküldetés során a külföldi munkavállaló a küldő országban marad biztosított, a hazai rendszerrel áll biztosítási jogviszonyban. Az összevont engedély azt jelenti, hogy a harmadik országbeli állampolgárt Magyarország területén, meghatározott munkáltatóval, foglalkoztatási jogviszony létesítésére és 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosítja fel. Azaz egyszerre számít tartózkodási és munkavállalási engedélynek is. Az esetek túlnyomó többségében ilyen engedély kerül kiadásra melyet az idegenrendészet állít ki a munkaügyi hatóság hozzájárulása után.

Hol és hogyan lehet munkavállalási engedélyt benyújtani?

Fontos, hogy munkavállalói engedélyt csak a foglalkoztató kérhet, aki a harmadik országbeli állampolgárt alkalmazni fogja, valamint az engedély is csak az adott munkáltatónál történő foglalkoztatásra érvényes. A munkáltató helye szerinti kormányhivatalhoz kell mindent benyújtani, legkorábban a foglalkoztatás tervezett kezdetét megelőző 120 nappal adható be. Ha korábban adjuk be a kérelmet, a kormányhivatal kivétel nélkül el fogja utasítani.

Az adminisztrációban könnyű elveszni, így kifejezetten javasolt egy közvetítő cég felkeresése, aki segít elindulni és eligazodni.