Minikert a lakásban

Vissza a címlapra
Minikert a lakásban

Most, hogy itt a nyár, mind vágyunk a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve fűszernövények zamatára. Hol szerezzük be ezeket? Piacon, boltban? Nem feltétlenül. Sok kertinövény cserépben hasonlóan jól érzi magát, mint az anyaföldben. Tehát akár a lakás egy szegletében vagy az erkélyen is nekiállhatunk a termesztésnek. (vezető fotó: zoldsegtermesztes.hu)

A cikkben felsorolt növényeket termeszthetjük erkélyünkön vagy teraszunkon, így a kert hiánya sem okoz gondot, s ebben az esetben a túl erős napfénytől és a heves viharoktól is védve vannak.

Saját balkonkertünkhöz csupán néhány cserépre, virágföldre, esetleg tápoldatra van szükség, és a megfelelő palántákra, avagy bokorcsemetékre. A friss salátákat, főtt ételeket, teát és üdítőket, melyeket otthon termesztett növényeinkből készítünk, pedig tálalhatjuk a Kik akciós újság elegáns és megfizethető étkészleteiben! Amennyiben valami új dizájnra vágyunk az étkezésekhez.

i061604.jpg

1. Paradicsom. Palántáját a legtöbb piacon, kertészeti üzletben kapni lehet a tavaszi-nyári időszakban. Érdemes a palánták mellé pálcákat szúrni a földbe, amikre felkúszhat a növény, esetleg az erkély korlátjára felfuttatni. Ha utánajárunk, hol kapni, akár piros, narancssárga, sárga, zöld, lila színnel érőt is összeválogathatunk. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, salátákhoz és főtt ételekhez is egyaránt használhatjuk.

2. Étkezési paprika. Szintén könnyen elérhetőek a palántái, és a paradicsomhoz hasonlóan érdemes karózni. Piros, sárga, kápia, kaliforniai paprika, mind kissé más zamatot ad számunkra, és rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyersen, sütve, lecsós mártásokban is kiváló az íze.

3. Chili paprika. Rengeteg fajtája létezik, kis bokorként is kapható. Amellett, hogy kifejezetten dekoratív, a chili szinte mindenféle hús, vegetáriánus és vegán étel ízesítésére felhasználható, és gyógynövényként is alkalmazható. A benne található csípős vegyületek fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásúak, illetve baktériumellenesek és erősítik az immunrendszert.

i061603.jpg

4. Metélőhagyma. Szupermarketekben ugyanúgy kapható cserepes változata, mint kertészetekben. Saláták, sós ételek, mártások ízesítésére kiváló, de még egy vajas kenyeret is kellőképpen feldob. A hagymafélékben lévő kén- és fenolos vegyületek pedig jó hatással vannak az egészségre.

5. Oregánó (közönséges szurokfű, vadmajoránna). Az olasz konyha egyik legismertebb fűszernövénye, salátákhoz, sajtokhoz, sós ételekhez egyaránt illik. Emellett régóta alkalmazott gyógynövény: teája, forrázata baktériumölő, étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögéscsillapító hatású.

6. Kakukkfű. Kámforos aromája feldobja az ételeket, de mértékkel adagoljuk. Fehér húsok, saláták, főzelékek, zöldséges ételek ízesítésére is kiváló. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó és szélhajtó is. Felső-légúti megbetegedéseknél nyákoldónak, köptetőnek és köhögéscsillapítónak is használható, erős fertőtlenítő tulajdonságú. 

i061602.jpg

7. Bazsalikom. Dekoratív, kellemesen aromás illatú növény, a mediterrán konyha jellemző fűszere. Friss, balzsamos íze feldobja a salátákat, paradicsomos ételeket, húsokat. Sok gyógyhatással rendelkezik: javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat és csillapítja a köhögést, összehúzó hatása enyhíti a gyulladásokat.

8. Rozmaring. Élő változatának illata frissé teszi a levegőt. Mártások, húsok, pácok, gomba- és halételek, illetve növényi ecetek ízesítésére is használhatjuk. A népi gyógyászatban emésztési zavarok kezelésre, emésztőrendszeri görcsök oldására, izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére, keringési zavarok javítására alkalmazzák.

9. Citromfű (citromszagú melissza, mézfű, stb.). Citromillatú levelét saláták, mártások, töltelékek, gyümölcslevesek, gomba- és húsételek fűszerezésére is használhatjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, fagylalt ízesítésére. Vírusölő tulajdonságú, teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató hatású. Enyhíti az idegességet, segít elaludni. Serkenti az emésztést, gyomor- és emésztőrendszeri panaszok ellen szintén alkalmazható.

i061601.jpg

10. Mentafélék. Széles körben termesztett növények, cserépben ugyanúgy megvannak, mint szabadföldön. Limonádék, üdítők, saláták, desszertek, húsok, lencse, borsó, egzotikus ételek ízesítésére is alkalmasak.

Legismertebb alfajok:

Borsmenta. Friss aromájú teanövény. Emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz görcsoldó, nyugtató, összehúzó hatása miatt.

Fodormenta. A legjobb mentás ízesítő italokhoz, ételekhez. Hatóanyagainak köszönhetően jó székhajtó, görcsoldó, emésztésjavító és gyomorerősítő. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják, teája köhögéscsillapító hatású.