Megint román eredetű burgonyával van probléma

Vissza a címlapra
Megint román eredetű burgonyával van probléma

Újabb burgonyatételekből mutatott ki gumórontó fonálféreg (Ditylenchus destructor) fertőzést a NÉBIH laboratóriuma. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, így a teljes mennyiséget hőkezelés után állati takarmányként fogják hasznosítani a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal intézkedése alapján.

Az összesen 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik. A gumórontó fonálféreg által károsított burgonyagumók az emberi és állati egészségre nem jelentenek veszélyt. A fertőzött gumók elültetése viszont jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni a vetési célra történő felhasználást és ezzel a fonálféreg terjedését. E cél megvalósításáért a hatóság fokozottan ellenőrzi a külföldről származó vetőburgonya tételeket a hazai gazdálkodók védelme érdekében.

A gumórontó fonálféreg (Ditylenchus destructor) által leginkább veszélyeztetett növény a burgonya, de más hagymás és gumós dísznövényeken is előfordul. Kártételére elsősorban a vetőburgonya termesztésében számíthatunk, ezért szaporítóanyagon zárlati károsítónak minősül.

A kártevő a burgonyánál a gumót támadja. A kártétel veszélye az öntözött táblákban nagyobb, mert a szaporodás dinamikája a hőmérséklet mellett a talaj nedvességtartalmától is függ. Behurcolása és terjedése ültetésre szánt növényekkel, növényi részekkel, valamint talajjal történhet. Az étkezési burgonyában a károsítás az emberi és állati egészségre veszélyt nem jelent.

Forrás: Nébih