Különleges, fedett piaccsarnokot avattak Nagykőrösön

Vissza a címlapra
Különleges, fedett piaccsarnokot avattak Nagykőrösön

Különleges, egyedi tervek szerint épült meg a funkcionálisan is a kereskedők, őstermelők, vásárlók minden igényét kiszolgáló nagykőrösi fedett piaccsarnok, a város új büszkesége, melyet 2019. március 8-án 12 óra 30 perckor ünnepélyes keretek között adtak át a Kálvin téren. (Fotók: Vincze József)

Az ünnepségen köszöntötte a jelenlévőket Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, valamint Dr. Czira Szabolcs Nagykőrös Város polgármestere. Jelen voltak Földi László, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője és Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke is. Áldást mondott Szabó Gábor református lelkész- elnök, és a piaccsarnokot megáldotta Hernádi László katolikus esperes- plébános.

A beruházásra a forrást Nagykőrös Városa egy kormányhatározatban rögzített döntés alapján a Belügyminisztériummal megkötött támogatási okiratnak megfelelően kapta meg, vissza nem térítendő támogatás formájában. A Kálvin téri Piac csarnoképületének és környezetrendezésének kivitelezésére 415 millió forint támogatásban részesült a város. Ehhez Nagykőrös Város Önkormányzat önerőként saját költségvetésében jelentős önerőt is biztosított, melyet saját bevételeiből fedezett.

Nagykőrös Város Önkormányzata és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara együttműködésének eredményeképpen az egyetem hallgatói több tervet is készítettek korábban az új nagykőrösi piaccsarnokról. A végső változatot széleskörű társadalmi egyeztetés után választották ki. Ennek megfelelően épült meg a mostani létesítmény, melynek tervezője a Kiss Járomi Építészeti és Belsőépítészeti Iroda Kft. és Prof. Dr. Kiss Gyula DLA egyetemi tanár YBL és ICOMOS - díjas építészmérnök, építész szakvezető, dékánhelyettes. Az épület teljesen egyedi arculatú, egyedülálló az országban. A főhomlokzaton a bejárati nyílászárók a nagyméretű PIAC szót formázzák távolabbról szemlélve.

A kivitelező egy helyi vállalkozás, az EU-ÉPÍTŐ Kft volt, mely sok nagykőrösi munkavállalónak biztosított munkalehetőséget. Határidőben elkészült és átadásra került a létesítmény. A korábban több ütemben fejlesztett népszerű nagykőrösi piac a kormány döntésével támogatott, mérföldkőnek tekinthető 21. századi megújítása valósulhatott meg.

Az új létesítmény, a nagykőrösi fedett piacsarnok teljesen egyedi kivitelezésű, hasznos alapterülete 963 m². Összesen 13 pavilon került a beltérbe, melyek mindegyike négy elárusítóhely kialakítására alkalmas. Ezen kívül négy nagyobb pavilon áll a kereskedők és őstermelők rendelkezésére a főhomlokzati részen.

Már jóval az átadó időpontja előtt minden elárusítóhely gazdára talált. A belső térben két galéria is helyet kapott. A valós kereskedői és őstermelői, valamint a lakossági igények indukálták a fedett piaccsarnok létesítésének igényét, tekintettel arra, hogy Nagykőrösön igen népszerűek a helyben megtermelt minőségi mezőgazdasági termékek.

Az épület teljes alapterületében akadálymentes. Az áruszállítási és mozgatási útvonalak gondtalan biztosítása fő szempont volt a tervezés során. A modern gépészeti megoldásoknak megfelelően fűtést nem terveztek, a csarnok temperálási lehetőségének igénybevételével minimális energiafelhasználásra kerülhet sor. A kialakított napelemes rendszernek köszönhetően az épület alapvető energiaellátása nem jár kiadással. Megvalósult a piac környezetrendezése is, összesen 785 m² térburkolat újult meg az épület körül.

Március 8-tól tehát minden vásárlót sok szeretettel várnak a teljesen megújult nagykőrösi piacon a kereskedők, és őstermelők, kibővült, mindig friss, remek áron kínált áruválasztékkal!

Galéria (85 kép)

Összes kép letöltése