Kecskeméti születésű művész lemezei az International Classical Music Awards 2019. évi jelöltjei között

Vissza a címlapra
Kecskeméti születésű művész lemezei az International Classical Music Awards 2019. évi jelöltjei között

Szenzációs év végi hír, hogy az ismert kecskeméti zenészcsaládból származó Ittzés Gergely fuvolaművész CD-sorozata felkerült világ egyik legfontosabb komolyzenei díja: az International Classical Music Awards (ICMA) jelöltjeinek listájára!

A jelöltek listáját Rémy Franck luxemburgi zenetörténész, a zsűri elnöke hozta nyilvánosságra a nemzetközi bírálóbizottság döntése alapján. Ittzés Gergely Hungarotonnál megjelent páratlan hétlemezes vállalkozása: a The Great Book of Flute Sonatas, mely a fuvolaszonáták három évszázadnyi anyagát gyűjti össze, a Best Collection (a Legjobb Gyűjtemény) kategóriában kapott jelölést.

Az International Classical Music Awards (ICMA) a világ vezető független hanglemez-szakmai díja, amelynek odaítélésében üzleti-kereskedelmi szempontok nem játszanak szerepet. A nemzetközi zsűri elnöke Rémy Franck, a luxemburgi Pizzicato szaklap főszerkesztője. A zsűriben részt vevő további médiumok és szervezetek: Andante (Törökország), Crescendo (Belgium), das Orchester (Németország), Gramofon (Magyarország), Horvát Rádió és Televízió (Horvátország), MDR Kultur (Németország), Musica (Olaszország), Musical Life (Oroszország), Musik & Theater (Svájc), Opera (Nagy-Britannia), Orpheus (Oroszország), Polskie Radio Chopin (Lengyelország), Radio 100,7 (Luxemburg), ResMusica (Franciaország), Rondo Classic (Finnország), Scherzo (Spanyolország).

A The Great Book of Flute Sonatas további nyolc további nagyon színvonalas kiadvánnyal versenyez a kategória első helyéért, köztük a Claude Debussy teljes életművét - többek között Martha Argerich, Itzhak Perlman, Yehudi Menuhin, Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle, Philippe Jaroussky vagy Roberto Alagna közreműködésével - bemutató összeállítással, Éric Aubier La Trompette en France vagy Michel Dalberto The Making of Music című albumaival, vagy J. S. Bach Das Wohltemperierte Clavierját Cédric Pescia előadásában bemutató lemezekkel.

A sokoldalú és nagyszerű fuvolaművész: Ittzés Gergely kiváló kritikákat kapott válogatásának nem titkolt célja összegyűjteni és mintegy hangzó lexikonként átnyújtani a jelen- és utókornak mindazt, ami három évszázad fuvolazenéjét legjobban reprezentálja. A lemezre szánt művek összeállításában a fuvolaszonáta irodalmának klasszikussá vált és legerőteljesebb darabjainak felsorakoztatása volt a fő szempont, mely izgalmasan reprezentálja a fuvolairodalom kincsestárát. A sorozat első lemezén Händel, J. S. Bach, C. P. E. Bach és Mozart műveit hallhatjuk, míg a második lemezen megjelenő művek a romantikus szonátákat vonultatják fel. Különleges összeállítású a sorozat harmadik és negyedik albuma, mely először francia szerzők, majd belga, olasz és holland impresszionista komponisták műveit foglalja össze. Az ötödik válogatás arról tesz tanúságot, mi történt a 20. századi zenében Európa keleti felében, majd cseh és amerikai szerzők szonátái folytatják a sort a hatodik lemezen. Az utolsó album színes képet ad azokról a nyugat-európai zenei irányzatokról, amelyek a 20. század közepén jelentkeztek. A lemezeken Ittzés Gergely partnerei olyan kitűnő zongoraművészek, mint Gábor József, Nagy Péter, Anthony Newman, Szilasi Alex és Vitályos Balázs.

Az International Classical Music Awards díjkiosztó gálakoncertjét 2019. május 10-én a lucerni Kulturális és Kongresszusi Központban rendezik majd meg, ahol a Lawrence Foster vezényelte Lucerni Szimfonikusok, valamint a díjazottak közül többen színpadra lépnek majd.

Komlós József JR