Karizmatikus és fenséges – ez a pinot noir

Vissza a címlapra
Karizmatikus és fenséges – ez a pinot noir

A pinot noir az egyik legkarizmatikusabb az összes szőlőfajta közül, a belőle készült bor pedig fenséges és különleges nedű. Azonban a klímaváltozás az egyes borvidékekre is hatással van, és többek között a pinot noir termővidékén is változások várhatók.

Minőséget borból is

A Borsuttogó pinot noir válogatásában csupa különleges italt találunk, melyek igazi élményt jelentenek egy-egy baráti esten vagy ünnepi alkalmon. Harminc éve foglalkoznak élményalapú borkereskedelemmel, és céljuk a borkultúra színvonalának emelése.

A pinot noir egyébként a világ egyik legnépszerűbb vörösbora, ami fekete héjú szőlőből készül, és a hűvösebb éghajlat szűk spektrumában virágzik. Ez Franciaország egyik legrégebbi szőlőfajtája, melyet a ciszterci szerzetesek termesztettek Burgundiában. Népszerűsége és termesztési nehézségei miatt a világ egyik legdrágább borának számít.

A szőlőfajta eredete nem teljesen ismert, de Burgundiát tartják a pinot noir szellemi hazájának. E szőlőfajta jobban teljesít hűvösebb éghajlaton, mivel a sav és az ízvilág eltűnik a melegebb időben. Ma Franciaország mellett Svájc, Németország, Ausztria, Új-Zéland, Ausztrália, Chile és az Egyesült Államokban Kalifornia, Oregon és New York a legjobb pinot noirt előállító országok.

Érdemes tudni, hogy fontos pezsgőszőlő, amely mélységet és összetettséget kölcsönöz a chardonnay-vel és a pinot meunierrel készült keverékeknek, így létrehozva a világ legjobb pezsgőit. A pinot és a noir szavak egyébként azt jelentik, hogy fenyő és fekete, ez utal a szőlő fürtjeinek fenyőtoboz alakjára és a szőlő színére.

A pinot noir jellemzői

A termesztési helytől és az előállítás módjától függően a pinot noir lehet gyömölcsös ízvilágú és akár évtizedekig is érlelhető. Egy viszonylag magasabb savtartalmú szőlőfajta, az ízvilágban gyakran fellelhetők a piros bogyós gyümölcsök és a cseresznye ízei, valamint a finom virágos parfüm és a gombára vagy erdőtalajra emlékeztető, földesebb alapjegy ellenpontja, sőt, olykor még a tea árnyalatai is érezhetők.

A jellegéből adódóan a legjobb, ha pincehőmérséklet fölött egy kicsivel fogyasztjuk, szobahőmérsékleten nem tanácsos. Számtalan pinot noir van a piacon, érdemes megnézni, hogy az egyes borok honnan származnak, milyen évjáratúak, és ez már remek kiindulópont lehet a választásnál.

A klímaváltozás hatása

A borvilág sem teheti meg, hogy nem foglalkozik a klímaváltozással. Nemcsak azért, mert napjainkban szinte minden híradásban szó van róla, hanem azért sem, mert a szőlőtermesztésre is hatással van. Szakértők szerint az egész borkultúrára befolyással lehet a klímaváltozás: az egyes borok karaktere is megváltozhat, de akár a fajtaválaszték is átalakulhat.

A pinot noir esetében például hosszú távon várható, hogy a termesztési égöve eltolódik. Addig is érdemes megkóstolni ezt a különlegességet, legyen szó akár borról, akár pezsgőről!