Így végezzünk nagytakarítást a konyhában!

Vissza a címlapra
Így végezzünk nagytakarítást a konyhában!

A konyha a lakás azon területe, amely rendkívül gyorsan és könnyen be tud szennyeződni, hiszen nemcsak a sütés és a főzés, hanem az alapanyagok megtisztítása, illetve tálalása is itt történik. Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes időközönként egy nagytakarítást is beiktatni.

Tisztítsuk meg a tűzhelyet!

A tűzhely a konyha egyik központi elemének számít, amely szinte naponta ki van téve a különböző szennyeződéseknek. Bár a főzések után sokan napi szinten áttörlik ezt a területet, fontos, hogy néha időt szánjunk a tűzhely teljes tisztítására is.

A Patikamra otthon kategóriájában számtalan olyan terméket találhatunk, amely megfelelő lehet a konyha tisztítására. Az első és legfontosabb készítmény, amelyet érdemes beszerezni, az egy zsíroldó lesz, hiszen nemcsak a gázrózsák vagy a főzőlap területe, de akár a tűzhely oldala is könnyen zsírossá válhat. Egy jó konyhai zsíroldó spray segít abban, hogy gyorsan megszabaduljunk a szennyeződésektől, és újra csillogó, tiszta területen főzhessünk.

Bár a sütő területe nincs annyira szem előtt, ezt a részt se hagyjuk ki a nagytakarításaink során. Praktikus megoldás, ha még a tisztítás előtt berakunk a sütőbe egy nagy fazék vizet, amelyet addig melegítünk, míg végül felforr. Ennek során ugyanis egyszerűen feláznak a sütő oldalán lévő szennyeződések, így könnyebb lesz tőlük a takarítás során megszabadulni, hiszen nem kell olyan erősen dörzsölni majd a felületet.

A konyhaszekrények tisztítása

Sokszor feledkezünk meg a szekrények belső részének a takarításáról, hiszen ezek zárt területek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a piszok és a por kikerüli ezeket a polcokat, hiszen a hetek során sajnos ezekre a részekre is be tud jutni a kosz.

A tisztításhoz pakoljunk ki egyesével minden eszközt, tányért és poharat a szekrényekből, és töröljük át alaposan a polcokat. Meg fogunk lepődni, hogy mennyi porral fogunk itt is találkozni! Ezenfelül érdemes nemcsak a belső, hanem a külső részeket is alaposan megtisztítani, hiszen a főzések során akár ezek a részek is zsírossá válhatnak.

A szekrények mellett ne feledkezzünk meg az olyan nagyobb gépekről sem, mint például a hűtő. A hűtőszekrény nyitogatása közben ugyanis nagy a valószínűsége, hogy felhalmozódnak ezen a területen az ujjlenyomatok. Célszerű ilyenkor kihúzni a gépet a helyéről, és a hátulját is alaposan portalanítani. A hűtő hátsó részén megtalálható hűtőbordákon ugyanis előszeretettel áll meg a por, aminek eltávolításával még energiatakarékosabbak is lehetünk.

Csapok és fémtárgyak

Fontos figyelmet szentelni a csapoknak, kilincseknek, illetve egyéb fémfelületeknek is, hiszen naponta nagy igénybevételnek vannak kitéve. A csap esetében ne felejtsük el a vízkőtelenítést sem, hiszen csak egy jó vízkőoldó segítségével érhetjük el az ideális, csillogó állapotot.

Bár a konyha egy olyan terület, amit valamilyen szinten heti többször is kitakarítunk bizonyos mértékig, időnként fontos beiktatni egy mindenre kiterjedő nagytakarítást is.