Handel: Áriák - Fagioli

Vissza a címlapra
Handel: Áriák - Fagioli

Franco Fagioli legújabb Deutsche Grammophon albuma felfokozott érdeklődéssel várt lemez - hiszen az argentin kontratenor legnagyobb sikereit éppen a hallei születésű mester által írt operák szerepeiben érte el eddig a színpadokon.

Ez még akkor is így van, ha előző DG lemeze - melyen Rossini kontratenorok számára írt operaáriáit énekelte - hatalmas sikert hozott számára. Az 1981-es születésű Franco Fagioli korát és tudását tekintve is a lehető legjobb hangi pozícióban énekelte fel legújabb albumát - túl számos lemezen, és immáron mára már az igazi sztárság küszöbét is átlépve. Végighallgatva ezt a tizenkét operarészletet a két zenekari részlettel egyetemben, nem igazán kérdéses, hogy ott van a helye korunk legjobb kontratenorjai között.

Mi Franco Fagioli titka? A nagyszerű hangi adottságok és az alapos képzés meg az évek gyakorlata folytán szinte azt tesz a hangjával, amit akar. Fagioli technikája hajlékony, de erőteljes hangképzést tesz lehetővé a magas regiszterekben is, és emellett erőteljesen természetesek a mély hangjai is. Énekhangja egyenletes, sosem törik meg; művészi felfogása pedig igazán átélt - sőt még különleges felismerésekkel is szembesíti hallgatóit.

Most kiadott lemezén nyolcvan percben kapunk keresztmetszetet Handel londoni operáinak világából: a kezdetektől egészen 1740-ig, mikor is - nagy részint gazdasági kényszernek köszönhetően - az operaszínpadot az oratóriumok világára cserélte fel a szász maestro. Handel összesen negyvenkét operát szerzett, és itt olyan kevésbé ismert művek részletei csendülnek fel, mint: az Oreste (Oresztész), Imeneo, Il pastor fido (A húséges pásztor), Rodelinda, Ariodante, Partenope, Rinaldo, Giulio Cesare (Julius Cézár). De nem marad el a Serse (Xerxész) népszerű „Ombra mai fu" largójának egy nagyon mélyen átélt. lassú tempójú és nagyon szép előadása sem.

Mert igazából ez a kulcsszó: a szépség, amely a barokk kor esztétikáját meghatározta és uralta - és Fagioli nagyszerűen megformált karaktereit is jellemzi. Handel korában a kasztrált énekesek voltak a kor igazi nagy sztárjai, nekik készültek a legszebb áriák - és egy olyan perfekt mai kontratenor számára, mint amilyen Fagioli, igazi jutalomszerepek ezek. Franco Fagioli korábban már vett fel lemezt a DG-nél az Il Pomo d'Oro-val - a Zefira Valova dirigálta korhű zenekar ezúttal is magával ragadón zenél, és kerekíti ki lenyűgöző élménnyé Fagioli Handel árialemezét.

Komlós József JR