Fokozott alkoholszondás ellenőrzésekre számíthatnak a közúti járművek vezetői ezen a héten

Vissza a címlapra
Fokozott alkoholszondás ellenőrzésekre számíthatnak a közúti járművek vezetői ezen a héten

Júniusban folytatódnak az európai szintű közúti ellenőrzések. 2019. június 03-án, hétfő reggel kezdődött és június 09-én, azaz vasárnap estig tart a TISPOL (European Traffic Police Network) „Alcohol&Drugs" (A&D) megnevezésű nemzetközi kampánya, melyben Európa több mint 25 országa vesz részt. A közlekedésbiztonsági akció kifejezetten az ittasan, valamint bódult állapotban járművet vezető személyek forgalomból történő kiszűrésére irányul Magyarországon is - írja az ORFK-Országos Baletmegelőzési Bizottság honlapja.

A júniusi „ TISPOL A&D" a negyedik a TISPOL által 2019-re tervezett összesen kilenc kampány sorában. Az akció meghirdetésének hátterében az áll, hogy az ittas járművezetés a közutak második legfőbb gyilkosa (a sebességtúllépést követően), míg a bódult állapotban történő járművezetés (pl. kábítószer, vagy kábító hatású szer fogyasztását követő vezetés) egyre nagyobb veszélyt jelent, és egyre több áldozatot követel az európai közúti közlekedésben. A „TISPOL A&D" végrehajtásában több mint 25 európai ország vesz részt az előre meghatározott ellenőrzési szempontoknak megfelelően.

A magyar rendőrség is aktív részese lesz a TISPOL akciójának, tekintettel arra, hogy a hazai közlekedésrendészet 2004. óta a szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi fokozott ellenőrzések időtartama megegyezik a nemzetközileg ajánlottal, azaz egy teljes héttel. Az akció országos szintű, a főváros és valamennyi megye területét érinti. Alkoholszondás ellenőrzésekre lakott területen belül és kívül egyaránt lehet számítani. Az akció során a rendőrség valamennyi működőképes elektromos légalkoholmérő készülékét beveti.