Ezért szedjünk K2-vitamint!

A híroldalakon egyre több tudományos kutatásról szóló anyag jelenik meg, melyek az egészséghez szükséges tápanyagok, vitaminok jelentőségéről szólnak, ezért az átlag olvasó is kifejezetten jól értesült a témában.
Azt viszont, hogy a K2-vitamin mire jó, kevesen tudják, pedig egy rendkívül fontos tápanyagról van szó, amely számos létfontosságú élettani folyamatban játszik szerepet, ahogy az a USA medical oldalán is olvasható.
Ennek a fontos összetevőnek nemcsak a véralvadásban van jelentősége, hanem a csontok és az érrendszer egészségének megőrzésében is. De miért is olyan lényeges a K2-vitamin, és hogyan juthatunk hozzá? Cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.
A K2-vitamin hatása a szervezetre
A K-vitamin két fő formában létezik: a K1-vitamin (fillokinon) elsősorban zöld leveles zöldségekben található, míg a K2-vitamin (menakinon) főként állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található meg természetes formában.
A K2-vitamin egyik legfontosabb szerepe a kalcium megfelelő beépülésének biztosítása a szervezetben. Segít abban, hogy ez a fontos építőanyag a csontokba kerüljön be, és ne az artériákban okozzon kóros lerakódásokat, hiszen ez hozzájárulhat a sokak által rettegett érelmeszesedés kialakulásához. Emellett támogatja a csontok ásványianyag-sűrűségének fenntartását, így csökkentheti a csontritkulás kockázatát is.
A K2-vitamin természetes forrásai
A K2-vitamin főként állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található meg. A különböző sajtok például eltérő mennyiségű K2-vitamint tartalmaznak. Az érlelés során a K2-vitamin koncentrációja nő, így például a camembert és az edami kiemelkedően gazdag forrásnak számít.
Bár a vajnak alacsonyabb a K2-vitamin-tartalma, rendszeres fogyasztásával hozzájárulhat a vitamin bevitelhez.
Az egyik legjobb állati eredetű K2-vitamin-forrás a marhamáj, amely emellett számos más létfontosságú vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.
A fermentált élelmiszerek közül az egyik legjobb K2-vitamin-forrás, ráadásul probiotikus hatása segítheti az emésztőrendszer egészségét is.
A K2-vitamin és a kalcium kapcsolata
A K2-vitamin egyik legfontosabb szerepe a kalcium megfelelő hasznosulásának biztosítása. A D3-vitamin segíti a kalcium felszívódását a bélrendszerből, míg a K2-vitamin gondoskodik arról, hogy a kalcium a csontokba épüljön be, ne pedig az erekben vagy más lágyszövetekben rakódjon le. Ezáltal a K-vitamin részt vesz a normál csontozat fenntartásában.
Mivel a megfelelő K2-vitamin-bevitel elengedhetetlen a szervezet egészségének fenntartásához, ezért - a mai rohanó életmódunk mellett - nem bízhatja mindenki magát kizárólag a természetes forrásokra. Ha étrendünk nem tartalmaz elegendő mennyiséget ebből a vitaminból, érdemes lehet pótolni, különösen D3-vitaminnal és kalciummal kombinált termékek formájában, a maximális hatékonyság érdekében.