Diana Damrau - Tudor Queens

Vissza a címlapra
Diana Damrau - Tudor Queens

A német sztárszoprán legújabb lemezén Donizetti három Tudor-témájú sikerdarabját helyezi a középpontba: a Boleyn Anna, a Stuart Mária és a Devereux Róbert című operák jeleneteit és áriáit hallgathatjuk meg.

Gaetano Donizetti mindössze ötven évet élhetett - de termékeny munkássággal eltöltött élete során számos más műve mellett mégis hatvanöt operát komponált és további tizenkilenc olyan operájáról tudunk, amelyek befejezetlenek maradtak.

Donizetti a kibontakozó romantika egyik legnagyobb alakja volt: rajongott a történelmi témákért, és ezeket vitte színre olyan gyönyörű, átható érzelmekkel teli áriákkal, hogy történeti tény, hogy a Stuart Mária megtekintésekor a vérpad jelenetnél az egyébiránt Stuart-leszármazott nápolyi királynő elájult, annyira erősen a cselekmény hatása alá került. Ennek hatására, meg mivel Stuart Máriát Nápolyban a katolikus hit mártírjaként tisztelték, az említett operát be is tiltották - de annál nagyobb sikere lett az utókor színházaiban.

Az 1835-ben bemutatott Stuart Mária mellett még két híres Tudor-témájút találunk Donizetti számos történelmi témájú műve között: ezek pedig az 1830-ban színre vitt Boleyn Anna és az 1837-ben bemutatott Devereux Rőbert - mely Essex grófja és I. Erzsébet tragikus románcáról mesél.

E három, Donizetti életművében fontos opera egy-egy csúcsjelenetét vette fel a német sztárszoprán: Diana Damrau az Antonio Pappano vezényelte Santa Cecilia Akadémia Énekkara és Zenekara - továbbá társénekesek: Irida Dragoti, Sara Riocchi, Domenico Pellicola, Saverio Fiore, Andrii Ganchuk, és Fabrizio Beggi közreműködésével.

Szokatlan módon tehát nem egy klasszikus árialemez ez: hanem egy olyan sokszereplős felvétel, melyen a Boleyn Anna II. felvonásának komplett 11-13. jelenete; a Stuart Mária III. felvonásának 6-10. jelenete; valamint a Roberto Devereux III. felvonásának 5-9. teljeses jelenetsora rögzítésre került - 27 -27, illetve 15 percnyi terjedelemben.

Az Erato/Warner új megjelenése egy igazi sztárlemez, mely kiváló szereposztásban és korunk legmagasabb operai színvonalán mutatja be a három opera leghatásosabb jeleneteit: Diana Damrau főszereplésével a három Tudor királynőt az operában, ahogyan azt Donizetti zenébe álmodta. Igazi tűzijáték ez sztárkarmesterrel, sztárzenekarral és sztárénekesekkel - hatásosabbnál hatásosabb áriákkal és jelenetekkel a legforróbb érzelmi hőfokon; kimagasló énekléssel, kórusjelenetekkel és gyönyörű zenekari játékkal.

Komlós József JR