Banki adataink biztonsága a weben: jó, ha ezeket tudjuk

Vissza a címlapra
Banki adataink biztonsága a weben: jó, ha ezeket tudjuk

A technológia fejlődésével, a koronavírus-járvány megjelenésével és az időnk felértékelődésével párhuzamosan egyre gyakoribb az online vásárlás. Ennek következtében pedig még nagyobb létjogosultsága van az internetes biztonság témakörének, mint mondjuk a járvány előtt. (Fotó: pixabay)

Ha egy pillanatra megállunk, láthatjuk, hogy az interneten keresztül bonyolítjuk a mindennapi vásárlást, online bankolunk vagy éppen közigazgatási ügyeket intézünk. Személyes és banki adataink védelme érdekében érdemes néhány dologgal tisztában lenni.

Miért kételkedünk adatainak biztonságában?

A webes vásárlások alkalmával a bankkártya adatok megadása bizony hosszú és kényelmetlen folyamat, hiszen minden adatot külön kell rögzíteni a felületen. Mégis, a legtöbb internet felhasználó nem meri elmenteni bankkártya adatait a világháló platformjain. Az adatmentés alacsony preferáltsága hátterében számos ok húzódhat meg. A leggyakoribb ok az, hogy a digitális világban igyekszünk láthatatlanok maradni az adathalász felhasználók előtt, így érthető, hogy nem szeretjük megadni szenzitív adatainkat minden egyes online webáruház esetén. A bankkártya adataink közlésekor éppúgy biztonságosan szeretnénk eljárni, mint személyes adataink megadásakor. A másik leggyakoribb ok, amely a bizalmatlanság hátterében állhat, az a felhasználói ismeretek hiányossága. A legtöbb internetező nincs pontosan tisztában azzal, hogy milyen struktúra áll a világháló működésének hátterében és félünk, hogy az adathalászok könnyen és gyorsan megszerezhetik bankkártya adatainkat, visszaélve azokkal.

Biztonságos vásárlás virtuális bankkártyával

A virtuális bankkártyák vagy más néven internetes bankkártyák a plasztik bankkártyákhoz hasonlóan működnek. Szintén egy bankszámlához kapcsolódnak és minden olyan megtalálható rajtuk, amely a hagyományos értelemben vett bankkártyákon is, hiszen ezen adatok elengedhetetlenek az internetes fizetés során is. Mégis, a legnagyobb különbség a virtuális és hagyományos bankkártya között az, hogy míg a normál bankkártyán található mágnes csík, chip, valamint aláírás, amely lehetővé teszi a POS-terminálos fizetést, addig a virtuális bankkártya ezekkel nem rendelkezik. Ennek értelmében a webes kártya csak a virtuális térben létezik, nincsen rajtuk sem mágnes csík sem aláírás, csupán egyetlen dologra, online vásárlásra használható.

Miért biztonságosabb a virtuális bankkártya?

A hagyományos bankkártyákkal szemben a virtuális bankkártya sokkal biztonságosabbnak mondható, ami az online vásárlást illeti. Egyrészt, ha véletlenül egy hamis vagy nem létező webshopon indítottunk volna tranzakciót, elég csupán a virtuális kártyánkat letiltani. Másrészt, a virtuális kártyához minden esetben tartozik egy különálló alszámla. Online fizetésnél csakis ehhez adunk hozzáférést, így minden esetben a fő számlánk védett marad. Ezzel nagyban csökkenthetjük a kockázatát, hogy internetes csalás áldozatai legyünk, legfeljebb csak az alszámlán lévő pénzt veszíthetjük el. Ezen felül érdemes a virtuális számlánkon csupán annyi pénzt tartani, amennyire a következő vásárlás alkalmával szükségünk lehet, ezzel is tovább csökkentve a kockázatot.

Forrás: Rackhost.hu