Az ideális futballcipő kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell venni

Vissza a címlapra
Az ideális futballcipő kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell venni

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportjának számít. Ma már könnyedén találhatunk a közelben egy olyan pályát, ahová lemehetünk rúgni párat. Űzhetjük a sportot hobbi, amatőr, félprofi és profi szinten is. Bárki, bármikor elkezdheti. Azonban megfelelően fel is kell készülni a focizásra.

A megfelelő teljesítmény alapja: a futballcipő

Ma már a beszerzés könnyedén megoldható például a Focicipőbolt focicipő kínálatából. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy mindegyik megfelelő lesz számunkra. Több szempontot is figyelembe kell venni még mielőtt a kosárba rakjuk valamelyik futballcipőt. Az első és legfontosabb, hogy mégis milyen pályán akarjuk használni a lábbelit? Ebben a termékek nevében található jelölések fognak segíteni.

Amivel a legtöbbször fogunk találkozni, az az FG. Ez egy univerzális focicipő típus, amit elsősorban száraz, természetes talajra fejlesztettek ki. Fix, nem cserélhető stoplik találhatóak rajta. Ezek elrendezése leginkább a gyártótól és az adott modelltől függ. Lehet használni őket műfüves pályán is, de ezen a felületen gyorsabban kopnak a stoplik.

Ha kimondottan műfüves pályákra tervezett focicipőt keresünk, akkor az AG jelölést kell majd keresni. Ezek megerősített konstrukcióval és strapabíróbb kialakítással rendelkeznek. Több és rövidebb stopli található rajtuk, hogy jobb legyen az erőátvitel és a súlyelosztás is. Természetesen a stoplik elrendezése itt is a gyártótól, valamint a modelltől függ. Ha kemény, száraz és természetes talajra akarunk cipőt vásárolni, akkor a HG jelölést kell figyelni. Ezt már akár salakon is lehet használni. Az FG-hez képest rövidebbek a stoplik, amelyek rajta találhatóak.

Hibrid változatok is elérhetőek

Ezek közé tartozik például az FG/AG futballcipő. Univerzális focicipőnek is szokás nevezni, mivel élőfüves és műfüves pályán is egyaránt lehet használni. Fontos, hogy ilyen lábbeli is elérhető legyen a piacon, mivel egyre több jó minőségű műfűvel borított futballpályával lehet találkozni. Továbbá a költséghatékonyság is szempont lehet, mivel így nem kell minden pályatípusra külön-külön beszerezni egy cipőt.

Az FG/AG futballcipőkön magas és rövid stoplik is egyaránt találhatóak, hogy minden pályán optimális legyen az elindulás. Jobb lesz a súlyelosztás az erőátvitel is.

A futballcipő élettartamának meghosszabbítása

Olyan apróságokra is érdemes odafigyelni, mint az, hogy minden levétel előtt kössük ki a lábbelit. A letaposott sarok, a megsérült felsőrész nemcsak esztétikai okok miatt hátrányos, hanem a teljesítményre is negatívan tud hatni.

Minden egyes használat után ajánlott alaposan megtisztítani, mivel a rászáradt fű és sár rontja a stoplik állapotát.