Arany János Balladamondó Versenyt rendeznek Nagykőrösön

Vissza a címlapra
Arany János Balladamondó Versenyt rendeznek Nagykőrösön

2020. március 6-án és 7-én szervezik meg Nagykőrösön a XIV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt. Január 14-én Nagykőrös Város Önkormányzata és a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ közös sajtótájékoztatót tartott a rendezvényről a megújult nagykőrösi Arany János múzeumban.

Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere beszédében hálát adott őseinknek, akik Nagykőrösre invitálták Arany Jánost. Ennek köszönhetően a híres költő legtermékenyebb időszakának adhatott otthont Nagykőrös, ami azt jelenti, hogy közel 100 műve született ezen a csodás helyen melyből 15 ballada. Nagykőrös ettől az időszaktól fogva letörölhetetlenné vált a magyar irodalom térképéről. Dr. Czira Szabolcs polgármester mindenkit arra buzdított, hogy látogassa meg Nagykőröst, hiszen nagyon sok élményt nyújtó látványosság várja a városba érkező vendégeket. Kiemelte a díjnyertes virágzó városközpontot, az ötszáz védett épületet, avagy a máig érintetlen pusztai tölgyest, amely négyszáz hektáron terül el.

L. Simon László József Attila - díjas költő, országgyűlési képviselő ismertette, hogy hosszú évek óta jár szavalóversenyekre zsűrizni. Nagy örömmel éli át újra és újra azt az élményt, hogy mennyi tehetséges és irodalmat értő módon előadó fiatal van Magyarországon és az egész Kárpát - medencében.

Az Arany János Balladamondó versenyről a következőket mondta:

„Országosan is kiemelkedik, sőt a legfontosabb verseny hosszú évek óta a nagykőrösi Arany János balladamondó verseny. Különösen értékes a versenyben az, hogy nemcsak az anyaországra, hanem a Kárpát-medencei magyarságra is fókuszál. Nagykőrös városa, hogy ezt a versenyt megrendezi újra 2020-ban, egyértelműen mutatja a város elkötelezettségét, részben a magyar irodalom ápolása ügyében, részben pedig a magyar kultúra egészének az ügyében. Gratulálnom kell Nagykőrös városnak és a Polgármesternek is, mert ez egy fantasztikus dolog, hogy egy ekkora város ilyen nagy színvonalú kulturális intézményrendszert tart fenn és ilyen múzeumot működtet!"  

Dr. Makai Katalin főiskolai docens, a balladamondó verseny szakmai referense elmondta, hogy a versenyzőknek a megmérettetésre 3 megadott Arany-balladából 1 kötelezően választott művel, valamint 1 szabadon választott Arany-balladával kell készülniük. Az idei évben a kötelezően választható Arany János balladák a következők: V. László, Tengeri-hántás, Rozgonyiné. Ismertette a versenyre való jelentkezési határidőt is, mely 2020. február 3.  

Juhász Nándor a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója a verseny programját ismertette és elmondta, hogy a www.korosikultura.hu web oldalon megtalálhatóak a jelentkezési lapok, a verseny felhívása és a sok közérdekű információ mellett ajánló videókat is tekinthetnek meg az online látogatók. A sajtótájékoztató rendkívüli tárlatvezetéssel zárult a megújult Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény kiállítótereibe.   

Háttér:

Nagykőrös városa méltán büszke Arany Jánosra, aki 1851 őszén költözött Nagykőrösre és kezdett el irodalom tanárként tanítani a református gimnáziumban. Költői fénye bearanyozta a tudós tanári karral működő gimnáziumot és Nagykőrös városát egyaránt. A református egyházi iskola, illetve tanárainak működése hírnevet adott Nagykőrösnek, 10 éven keresztül lelkiismeretes, pontos tanár volt.

Az Arany-kultusz ápolásának alapja a költő életútjának fiatalabb generációkkal való megismertetése. A nagy költő iránt érzett tisztelet és csodálat jeleként 2020. március 6-7-én kerül megrendezésre a XIV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny Nagykőrösön.

Az Arany János Balladamondó Versenyt Nagykőrös Város Önkormányzata a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központtal, egyéb szervezetekkel és intézményekkel együttműködve 1982 óta, háromévente rendezi meg. Az verseny minden harmadik év márciusában Arany János születésének évfordulójához kötődik. 2017-ben ünnepeltük a híres költő 200. születésnapját, így a verseny abban az évben rendhagyó időpontban került megrendezésre. 1991 óta a város a határon túli területeken is meghirdette a versenyt, és szép számmal érkeztek Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is magyar középiskolások. Így bővült az országos verseny határokon átívelő szellemi találkozóhellyé.

A szervezők a Kárpát-medence minden magyar tannyelvű középiskolájából várják a jelentkezőket.

Jelentkezési határidő: 2020. február 3.

A versenyzőknek a megmérettetésre 3 megadott Arany-balladából 1 kötelezően választott művel, valamint 1 szabadon választott Arany-balladával kell készülniük. Az idei évben a kötelezően választható Arany János balladák a következők: V. László, Tengeri-hántás, Rozgonyiné.

További információ, versenyfelhívás, ajánló videók megtalálhatóak a www.korosikultura.hu weboldalon.

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése