Április 8. - Áder János kitűzte a 2018-as választás időpontját

Vissza a címlapra
Április 8. - Áder János kitűzte a 2018-as választás időpontját

Áder János köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki a választás időpontját. Korábban ezt az időpontot sokan valószínűsítették, így nem számít meglepetésnek, hogy az államfő az első lehetséges időpontot választotta.

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét:

"1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek.

Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését.

Az 1990-es polgári demokratikus átmenet lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését.

1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége.

Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel - külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki."

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke