A tatár juhar lett a 2020-as év fája

Vissza a címlapra
A tatár juhar lett a 2020-as év fája

Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett az Év fája internetes szavazáson három fafaj közül lehetett választani. Az október végén kezdődött és a múlt hét végén zárult szavazást mindvégig komoly érdeklődés övezte.

A megadott határidőig összesen 5.014 érvényes szavazat érkezett. A győztes 2.131 szavazattal a tatárjuhar (Acer tataricum) lett, így ez a fafaj lesz a 2020-as év fája. A második helyen 1.472 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea), a harmadik helyen 1.411 szavazattal a rezgő nyár (Populus tremula) végzett.

A tatár juhar honfoglaló elődeink útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj. Alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

Az Év fája szavazást az Országos Erdészeti Egyesület idén már hetedik alkalommal hirdette meg. Szavazni az Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) keresztül lehetett. A szavazással az Országos Erdészeti Egyesület a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

(Forrás: Országos Erdészeti Egyesület)