A probiotikumok és a prebiotikumok együtt dolgoznak az egészségért

Vissza a címlapra
A probiotikumok és a prebiotikumok együtt dolgoznak az egészségért

Ezen a ponton valószínűleg mindannyian hallottunk a probiotikumokról és az előnyeikről, de mi a helyzet a prebiotikumokkal? Olvass tovább, hogy mindent megtudhass arról, hogy a probiotikumoknak mire is van szükségük a túléléshez és a bélmikrobiómában való boldoguláshoz.

Amennyiben viszont mégsem lennél képben teljesen a probiotikumokkal kapcsolatban, akkor mindenképpen ajánljuk elolvasásra az activé FiberShake blogcikkjét, amelyben részletekbe menően boncolgatják ezt a témát.

Mik a prebiotikumok?

A prebiotikumok nem emészthető rostvegyületek vagy szénhidrátok, amelyek elősegítik a probiotikumok táplálását és a növekedésüket. Gondolj úgy rájuk, mint a vízre és a napfényre, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a növények szépen fejlődjenek.

Mivel a prebiotikus táplálékforrások keményítőtartalmú szénhidrátokat tartalmaznak nagy mennyiségű rosttal, ezek nem bomlanak le azonnal. Ezért amikor végül elérik a vastagbelet, a bél mikrobiomja (vagy a jelenlévő probiotikumok) erjeszteni kezdik őket - és itt történik a varázslat!

Hogyan működnek együtt a prebiotikumok a probiotikumokkal?

Az alvástól és az emésztéstől a súlykontrollig az egészséges bélrendszer mindenben szerepet játszik.

A kutatások idővel kimutatták, hogy a probiotikumok bizonyítottan segítenek megelőzni az életkorral összefüggő betegségeket. Most pedig egy új kutatás azt mondja, hogy az elegendő prebiotikum bevitele az étrendben ugyanolyan fontos. Ezért a prebiotikumokat éppúgy kell fogyasztani és előnyben részesíteni.

Alvás minőségének javítása

Tanulmányok kimutatták, hogy a mikrobiom befolyásolja a test belső óráját. Ezért a pre- és probiotikumokban gazdag étrend segíthet az alvás minőségének javításában.

Továbbá mivel a hangulatod közvetlenül kapcsolódik a bélrendszer egészségéhez is, a prebiotikumok a stressz csökkentésében, valamint a depresszió és a szorongásos tünetek enyhítésében is segíthetnek, amelyek végső soron szintén befolyásolják az alvási szokásaidat.

Szabályozzák az éhséghez kapcsolódó hormonokat

Az alváshiány láncreakciójaként az éhséghormon, a ghrelin jeleket küld az agynak, hogy több ételt kell ennie, és abba kell hagynia a maradék energia felhasználását. Ez pedig ennek a nem szándékos eltárolásához vezet.

A prebiotikumokban és probiotikumokban gazdag élelmiszerek fogyasztása hozzájárul a jó éjszakai alváshoz, így megelőzheted ezt a láncreakciót. Ezenkívül viszont segíthet abban is, hogy hosszabb ideig teltebbnek érezhesd magad, és stabilan tartsd a vércukorszintedet, ami az éhséghormon ingadozását is segít megoldani.

Csapatmunka az egészséges belekért!

A prebiotikumok és a probiotikumok együttműködnek, így a legnagyobb haszon érdekében fogyassz együtt prebiotikus és probiotikus ételeket. Nagyon sokféle opció létezik. Egyél például reggelire joghurtot banánnal és mandulával, vagy ebédre grillezett spárgát és gombát érlelt parmezán sajttal.

Az egészségesebb emésztőrendszered és a tested garantáltan hálás lesz érte!