6 tipp, hogy mindig rend legyen a gyerekszobában

Vissza a címlapra
6 tipp, hogy mindig rend legyen a gyerekszobában

Nem tudsz rendet tartani a gyerek szobájában, és a lakás többi pontján is folyton a játékaiba ütközöl? Akármerre mész, mindenhol plüssállatok, kisautók, építőkockák és mindenféle játékszerek hevernek?

A rendet mindenki szereti. Rendet rakni már nem annyira, de ha következetesen betartunk néhány alapvető dolgot, sokkal könnyebben fognak a gyerekek is beletanulni abba, hogy a káosz, az összevisszaság nem menő, és nem is válik senki előnyére. A mabadi.hu tároló és rendszerező eszközei remek segítséget nyújtanak ezekhez az alapokhoz.

1. Szabadulj meg a feleslegtől!

Először is mindenek előtt szánj egy kis időt a selejtezésre! Ha kevesebb játék van, kisebb lesz a zűrzavar is. Természetesen ne foszd meg gyermekedet a kincseitől, de bizonyára vannak köztük törött, javíthatatlan darabok, ezek mehetnek a szemetesbe.

Amit már nem szeretnek használni, azokat elajándékozhatod, akár családon belül vagy különböző segélyszervezeteknek, de akár el is adhatod őket. A maradékot pedig úgy rendszerezd, hogy a hasonlókat csoportosítod ugyanabba a kosárba vagy tárolódobozba!

2. Csak szellősen!

A tárolódobozokban viszonylag szellősen helyezd el a rendszerbe szedett játékokat, hogy a kicsi könnyen hozzáférjen, majd a játék végeztével egyszerűen vissza is tudja tenni azokat. Ha túl sokat zsúfolsz egy boxba, nem fogja visszapakolni, mert még nem biztos, hogy képes a tökéletes helykihasználásra. Ez pedig okot fog neki szolgáltatni arra, hogy meg se próbálja később a játékait visszarendezni. Tehát ugyanott vagy: a szobában még mindig uralkodik a káosz.

3. Jelöljétek a tárolókat!

Ezeket a dobozokat címkézzétek fel közösen! Az életkoruknak megfelelően rajzolhatnak rá a gyerekek olyan játékokat, amiket a tárolók rejtenek, vagy kisiskolások már fel is írhatják a játékszerek nevét. Ez a kategorizálás segíteni fog a könnyebb eligazodásban a játékok között.

4. Kis területen helyezd el a tárolókat!

A tároló dobozok egymásra helyezve kis területet igényelnek, ez már garantálja a rendet. A kosarak a polcokon nagyon jól mutatnak, és javítják az összképet, mivel nem szanaszét vannak a játékok, hanem egy helyen. A nagyobb játékok kerülhetnek közvetlenül a polcokra, ezeket nincs értelme még nagyobb dobozokba zsúfolni.

5. Optikailag csökkentsd a játékok számát!

A kicsiknek gyakran túl sok játékuk van, ami nem mindig szolgálja a fejlődésüket. Nagy a család, és amikor valamilyen ünnep van, mindenki hoz ajándékot, a legtöbben persze játékot. A csöppségek nyilvánvalóan imádják, van olyan is, hogy csak öt percig, de mindenért lelkesednek.

Alakíts ki egy körforgást a játékok között oly módon, hogy azoknak csak egy kisebb részét helyezed elérhető közelségbe. A többit tedd egy kicsit távolabb vagy nehezebben hozzáférhető helyre. Néhány örök kedvenc folyamatosan elöl maradhat, de a többit válogasd ki eszerint, és időnként váltogasd ezeket, figyelve az aktuális igényeire és szokásaira! Ezzel a módszerrel azt is eléred, hogy újra és újra izgalmassá válik számára a régi játék is.

6. Ha vége van a játéknak

Tanítsd meg neki, hogy minden egyes alkalommal pakolja vissza a helyére játékait!

Ha ezeket együttes erővel betartjátok, sokkal komfortosabb lesz az otthonotok!