SZÍN-TÁR • 3 ország, 5 egyetem színész hallgatóinak produkciói Kecskeméten

Vissza a címlapra

9. alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, vagyis a SZÍN-TÁR-t. Március 20-24-e között a hírös városban mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészetisek. A rendezvényről Réczei Tamást, a kecskeméti teátrum művészeti vezetőjét kérdeztük.

- Idén a kaposvári negyedévesek osztályterem-színházi előadásával, a Bánk-misszióval indul a fesztivál.

- A Kaposvári Egyetem az elmúlt években sorra hozta a fesztiválra a különleges produkciókat. Abban reménykedem, hogy a Bánk-misszó is ilyen lesz, hiszen nem csak játsszák a hallgatók, de saját maguk hozzák létre a zenei hatást, a kísérőzenét, és mindehhez osztálytermi körülményeket igényelnek. Csupa szokatlan elem, amely már előzetesen érdekessé teszi a produkciót.

- Először mutatkozik be a Cseke-osztály, a vizsgájukat te rendezed. Mit láthat a közönség?

- Talán nem sokan ismerik Jehuda Koren-Eliat Negev: Lélekben óriások voltunk című kötetét, amelyben az Ovics család különleges és kivételes deportálásának története elevenedik meg. Hét törpenövésű ember, akik dr. Mengele látókörébe és szeretetébe kerültek Auschwitzban. Új szemszögű történet a haláltáborból, szinte mese.

- Milyen szerepet kapnak a SZÍN-TÁR-on a Károly Gáspár Református Egyetem hallgatói?

- Idén a hallgatók vezetik az előadások utáni szakmai beszélgetéseket. Reménykeltő, hogy egy elméleti és a sok gyakorlati tanszék ilyen módon találkozhat. Az együttműködés létrehozásában nagy szerepe volt Kékesi Kun Árpádnak.

- Bár az elmúlt években több próbálkozás is volt hasonló karakterű fesztiválok létrehozására, a SZÍN-TÁR megőrizte rangját. Mi az, ami itt működik, máshol nem?

- Nem tudom, de azt látom, hogy Miskolcon már nincs meg a SZÍN-TÁR mintájára létrehozott fesztivál. Tavaly a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem indított el hasonló rendezvényt, ám velünk nem egyeztettek. Nem vagyunk féltékenyek a termékükre, sőt, szívesen összefognánk a Zeneakadémián működtetett hasonló rendszerű fesztivállal.

SHAKESPEARE, IBSEN, BECKETT - A SZÍN-TÁR-ON

• Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem - Rómeó és Júlia, Ahogy tetszik (2. éves osztály)
• Művészeti Akadémia, Újvidék - Godot-ra várva
• Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem - Augusztus
• Színház- és Filmművészeti Egyetem - A vadkacsa (4. éves Zsótér-Börcsök osztály)
• Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Kar - Bánk-misszió (4. éves Cserhalmi-osztály), valamint
• Mengele törpéi (másodéves Cseke-osztály)

Részletes műsor a SZÍN-TÁR honlapján.