Pótszék Társulat - Bolondok

Vissza a címlapra

A kecskeméti Pótszék Társulat 2018/2019-es évadát most egy drámával indítja. A társulat új darabja, a "Bolondok" bemutatója 2018. szeptember 24-én, hétfőn lesz a Kamaraszínházban.

Gulyás László rendezőt kérdeztük a darabválasztásról.

G.L.: Természetesen továbbra is komédiázunk, ezt nem hagyjuk magunk mögött. Korábbi vígjátékainkat ősszel és télen több vidéki színházban és művelődési központban is játsszuk majd, többek között Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Budapesten és még számos helyen, így Kecskeméten is. Úgy gondoltuk, most valami újba vágjuk a fejszénket. Kipróbáljuk magunkat egy drámában is. Nyitrai Brigitta a társulat vezetője és Bálint Endre - Zsoldos Péter-díjas író - közösen alkotott egy drámáját, "Bolondok" címmel, melyet elgondolkodtatónak és merőben újszerűnek gondolok.

Próbáltunk néhol egy kis humort is belevinni az egyébként komoly kérdéseket felvető előadásba. A darab tulajdonképpen az elmúlást helyezi előtérbe egészen sajátos módon.

Kik szerepelnek ezúttal a darabban?

Ezt az előadást is egy nagyon komoly, feszített munkamenet előzte meg. A darab zenei-technikai részét Nyitrai Brigitta alkotta meg. Jómagam pedig nem csak rendeztem a darabot, de szerepelek is benne. Egy különleges elemet is beemeltünk a játékba, ez pedig a balett. Nagy Alexandra csodálatos táncával kápráztatja majd el a nézőket, melynek központi szerepe van a darab szempontjából. Bunyik Tamás, Hartyáni Katalin, Varga László és László Ferenc is szerepelnek a drámában, hogy milyen formában az maradjon még egyelőre titok.

A műfajváltást leszámítva lesznek-e még új, meglepő ötletek a darabban?

Azt hiszem, sikerült egészen új technikai lehetőséget felfedeznünk és beemelnünk a műbe, inkább filmszerű lesz, mint színpadi.

Az igen nagy koncentrációt igénylő technikusi szerepen Halász Zoltán, S. Csontos Ottó és Subicz János osztoznak. A díszlet ötletét Varga Lászlóval alkottuk meg ketten, illetve nagyon örülünk, hogy a Katona József Színház már jól ismert kollégáival működhetünk együtt. Ők komoly segítséget jelentenek számunkra. Reméljük sikerül egy igazán tartalmas estét szerezni a közönségnek.

Mire számítson a közönség, milyen érzésekkel fog hazamenni?

A darab megkapóan szép, nem pedig tragikus! A kettő között pedig óriási különbség van! Ezt fontosnak tartom elmondani. Nem egy negatív gondolatmenet megy végig a történeten, hanem csupán a "végzet" egy új arcát próbáljuk meg bemutatni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha egy új felfogásban szeretne a majdani elmúlásról gondolkozni és időnként még nevetni is szeretne. Hiszem, hogy izgalmas előadás lesz!

x    x    x

A "Bolondok" című előadást 2018. szeptember 24-én 19 órai kezdettel mutatja be a Pótszék Társulat a Kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházban. Jegyek már kaphatóak a Katona József Színház jegypénztárában!

(Fotókon: Nagy Alexandra, valamint Gulyás László, és Nyitrai Brigitta)