Négyhangú opera - Feltárulnak a titkos gondolatok, érzések, vágyak Kecskeméten

Vissza a címlapra

Valódi opera-kuriózum bemutatására készül a kecskeméti színház társulata. Tom Johnson Négyhangú operájáról a produkció zenei vezetőjét, Károly Katit kérdeztük. A bemutató március 14-én lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

• Első hallásra meglepőnek tűnik, hogy négy hang elég egy operához.

• Valószínűleg sokaknak másodikra is annak tűnhet... Ennek ellenére több szempontból is „négyhangú" műről van szó. Egyrészt négy operaénekes - szoprán, mezzo, tenor, bariton - vesz részt a produkcióban, másrészt a zeneszerző valóban négy zenei hangra - D, E, A, H - írta a művet. Ez jelentős korlátozás, ugyanakkor a szerző számára óriási lehetőség is, hiszen megmutathatja, hogy akár négy hang is elég lehet teljes értékű zenemű létrehozásához. Ízig-vérig 20. századi operáról van szó, amelyben nagyon fontos szerepet kap a humor. Klasszikus dramaturgiával rendelkező történet helyett az énekesek gondolatvilágába pillanthatunk be: feltárulnak a titkos gondolatok, érzések, vágyak. Megtudjuk például, hogy a szerelmesek duett közben az ütemeket számolják, a tenor pedig elégedetlen a darabbal, mert nem mutathatja meg csodálatos magas „C"-jét...

• Zeneileg is megjelenik a műben a humor?

• Igen, mégpedig olyannyira, hogy sokszor a zenei poénok határozzák meg, mi történjen a színpadon egy adott szituációban. Ebből a szempontból kuriózumnak számít a mű, ahogy abban a tekintetben is, hogy míg az operákat hagyományosan nagyzenekarra írják, addig itt egyetlen zongora kíséri az énekeseket. A darab virtuozitása lehetőséget, ugyanakkor kockázatot is jelent a művészek számára. Pengeélen táncolunk, hiszen kifejezetten nehéz zeneműről van szó, amelynek megvalósítása elképesztő koncentráltságot igényel.

• Kiket láthatunk az előadásban?

• Aradi Imre (Tenor) és Ferencz Bálint (Bariton) prózai színészek, akik adottságaiknak, illetve eddig munkáiknak köszönhetően abszolút alkalmasak arra, hogy operát énekeljenek. Fischer Lilian, akit a Szoprán szerepében láthatnak a nézők, "opera mesterszakon végzett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, a Mezzoszopránt alakító Megyesi Schwartz Lúcia pedig a Magyar Állami Operaház művésze, aki vendégként vesz részt a produkcióban.

• A Négyhangú opera a kecskeméti színház első felnőtteknek szóló opera előadása, míg az elmúlt években nagy sikert arattak a gyerekeknek szóló produkciók.

• Ez az előadás is élvezhető lesz a nagyobb gyerekek számára, épp úgy, mint ahogy a mesés operáknak is szép számmal voltak felnőtt nézői. Mivel a humor a produkció meghatározó eleme, bátran ajánljuk azoknak a figyelmébe is, akik nem a műfaj elkötelezett hívei.

(kecskemetikatona.hu)