Kecskemét és Helvécia is helyszínt adott a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválnak

Vissza a címlapra
Kecskemét és Helvécia is helyszínt adott a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválnak

Kárpát-medence-szerte harminc helyszínen egyidőben, csaknem 20 ezer néptáncos, népzenész és kézműves közreműködésével rendezték meg az első Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált június 11-én. (Fotók: Vincze József)

"A fesztivál célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát" - írták kezdeményezésükben a szervezők.

A harminc helyszínen egyidőben, azonos programelemekkel megvalósuló nagyszabású rendezvény ingyenesen volt látogatható. A különböző helyszíneken azonos időpontban, sok ezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével tartottak istentiszteletet. Ezt követte a templom előtti tánc, majd a néptáncosok, népzenészek felvonulása, és a déli harangszó után elhangzó közös ének és körtánc.

Kecskeméten a városközpontban, Helvécián pedig a Millenniumi Parkban léptek fel a táncosok. A Kecskeméti programon dr. Fekete Gábor, önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket, aki ezt a napot a nemzeti összetartozás napjához hasonlította, és kiemelte, hogy fontos a magyar népi hagyományok ápolása, az értékeink megőrzése. (Képgalériánkban mindkét helyszínen készült fotók láthatók.)

A közös programokat követően délután, helyszínenként eltérő, változatos eseményekkel, tánctanításokkal, népzenei és kézműves bemutatókkal, gálaműsorokkal estig folytatódott a fesztivál.

Az eseményt a Martin György Néptáncszövetség az országos népművészeti szövetségekkel, valamint a határon túli magyar népművészeti szervezetekkel együttműködésben szervezték meg.

Galéria (76 kép)

Összes kép letöltése