Göteborgi gimnázium kamarakórusa adott koncertet a Kodály Iskolában

Vissza a címlapra

A svédországi Göteborg Hvitfeldtska Gimnázium kamarakórusa látogatott a kecskeméti Kodály Iskolába Martin Bagge vezetésével. A vendégeket Ginder Éva és Nagyné Dréher Mária intézetvezető helyettesek fogadták, részt vettek három ének-zenei bemutatóórán, majd koncertet adtak a díszteremben.

A látogatás előzménye az volt, hogy a '70-es években Svédországba „disszidált" a Kodály Iskola egyik hegedűtanára, Szirányi László. Göteborgban zeneiskolai tanár lett, zenekari karriert épített, majd 1990-ben vendégségbe hozta a kecskeméti iskolába a göteborgi Hvitfeldtska Gimnázium tanulóit. A látogatást még abban az évben viszonozta a kecskeméti Kodály Iskola Zeneművészeti Szakközépiskolájának zenekara és kórusa.

Eltelt 27 év, és a svéd középiskola ismét felvette a kapcsolatot a Kodály Iskolával. A svéd gimnázium kamarakórusa Magyarországra látogatott, és ma (április 10-én) egy napot töltöttek el Kecskeméten.

A vendégek délelőtt ismerkedhettek Kodály Zoltán zenei nevelés koncepciójával, és ének-bemutatóórákon vettek részt. Ezt követően Martin Bagge karnagy vezetésével a Kodály Iskola dísztermében bemutatkozott a svéd kamarakórus, mely nagy sikert aratott a diákok és a pedagógusok körében.