„Bízom a megbocsátás erejében” – Cseke Péter elárulta, miért adott munkát Eszenyi Enikőnek

Vissza a címlapra

Egy évvel botránya után rendezőként tér vissza a színházi világba Eszenyi Enikő. A szakmában azonban hatalmas felháborodást keltett, hogy Kecskeméten ő állítja színpadra a Cirkuszhercegnőt. Erről kérdezte a Blikk az Eszenyit munkára felkérő teátrum igazgatóját, Cseke Pétert.

Kinek az ötlete volt Eszenyi Enikőt felkérni rendezőnek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban?

Cseke Péter: A vezetőség alapos átgondolás után vitatja meg, hogy egy-egy darabot ki rendezzen. A végső döntés természetesen az enyém: igazgatóként én felelek a színház működéséért, de kiváló kollégák vannak a segítségemre. Eszenyi Enikő egy darabot rendez nálunk a következő évadban, az öt nagyszínházi bemutató egyikét. Összesen három játszóhelyen tizenhárom bemutatóval készülünk.

Nem érezte kockázatosnak Eszenyi alkalmazását az egy évvel ezelőtti botránya után?

Cseke: Nem. Eszenyi Enikő alkotói kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek, nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi elnémítása, hanem közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes. Bízunk benne, hogy ha egy harmonikus próbafolyamaton lesz túl a társulat, és januárban kiváló bemutatója lesz a Cirkuszhercegnőnek, az a magyarországi színházi világgal foglalkozó közéletnek is jót tesz majd. Talán csökkenthetjük az előítéletek gerjesztette, sokszor felesleges feszültséget.

Próbált utánajárni, hogy a felmerült vádak helytállóak-e a Vígszínház egykori igazgatójával szemben?

Cseke: A felmerült vádak megítélése nem az én feladatom. Enikő az igazgatói pozíciójából távozott, s a múlt évben a szülővárosában dolgozott, egy külföldi felkérésnek is eleget tett, onnan érkezik majd hozzánk Kecskemétre.

(* Eszenyi Enikő a kecskeméti színházban a Cirkuszhercegnő rendezőjeként tér vissza / Fotó: MTI-Honéczy Balázs)

Hogyan fogadták a munkatársak az érkezését? Egyeztettek velük Eszenyi szerződtetése előtt?

Cseke: A kecskeméti színházban mi mindig és minden szinten törekszünk a művészi sokszínűségre. Igaz ez a vezetőségre és a művészgárdára éppen úgy, mint a darabok vagy a rendezők kiválasztására. A rendezők megválasztásában is mindig törekszünk a sokszínűségre: őket a vezetőségi tagokkal együtt választjuk ki, majd én kérem fel a feladatra. A társulati tagokkal erről nem egyeztetünk.

Volt esetleg olyan munkatárs, aki ellenezte Eszenyi alkalmazását?

Cseke: Sem korábban, sem most nem véleményezte a társulat a rendezőket. Ez nem szokás itt, Kecskeméten. Jól tudják az előadóművészek és a kollégáim is, hogy az ajtóm mindig nyitva áll, szívesen veszem a visszajelzéseket, bárki elmondhatja a véleményét, az aggályait és az örömeit is.

Tart attól, hogy esetleg megismétlődik az, ami állítólag a Vígszínházban előfordult?

Cseke: Eszenyi Enikő egy Kossuth-díjas művész, színész és rendező, akinek a színpadi munkásságát tiszteljük, az ötleteitől és a látásmódjától azt várjuk, hogy egyedi és érdekes bemutatót láthatunk majd Kecskeméten 2022 januárjában. Hiszem azt, hogy harmonikus próbafolyamat lesz a falaink között, ami egyensúlyt teremti a színházi szakmában. Keresztény emberként bízom a megbocsátás erejében, ugyanúgy, ahogy a bűnbánatban is.

A kecskeméti színháznak van olyan saját etikai kódexe, amely megvédi a munkatársakat?

Cseke: Színházunknak több éve van etikai kódexe természetesen, ezzel egy időben etikai bizottságot is felállítottunk, ami, ha szükség van rá, összeül. Hála a csapatunk összetartásának és morális erejének, erre még nem volt szükség. Mi a kecskeméti színházban a fizikális, verbális és hatalmi abúzus minden formáját mélységesen elítéljük, azt a falaink között nem tűrjük. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban szakmai és emberi tisztelettel tekintünk egymásra.

Ön hogy ítéli meg Eszenyi Enikőt? A tavalyi botrány után lelkileg és emberileg készen áll a munkára?

Cseke: Igen. Csak olyan rendezőt kérek fel, akit szakmailag megfelelőnek tartok arra, hogy a nemzeti minősítést megszerzett társulat elmúlt 13 évi munkájához hozzátegyen. Azt gondolom, ez egy elég erős szűrő, mérce.

(Blikk)