Bach: Das wohltemperierte Klavier I - Trevor Pinnock

Vissza a címlapra
Bach: Das wohltemperierte Klavier I - Trevor Pinnock

A korhű zenélés egyik előfutára - és máig egyik legnagyobb hatású személyisége: Trevor Pinnock már túl a hetvenen szánta rá magát Bach: Das wohltemperierte Klavier című műve első teljes kötetének felvételére.

Több szempontból is igazán szenzációszámba menő ez a dupla CD-n megjelenő album: egy részint 1983 óta nem jelent meg Bach Das wohltemperierte Klavier-jának új csembalófelvétele a Deutsche Grammophonnál - de még inkább az, hogy a német nemzetközi óriáscég egyik legnagyobb neve, a korhű zenélés egyik ikonja: Trevor Pinnock még sohasem rögzítette eddig a megjelenésig a teljes első sorozatot.

Pedig a hetvenhárom éves brit legenda - aki az English Concert alapító-karmestereként és csembalójátékosként egyaránt az egyetemes hanglemezkiadás legnagyobbjai között, igazi klasszikusként tartunk számon - életpályáját saját elmondása szerint már hétéves kora óta végigkísérte ez a kivételes sorozat.

Kivételes megmérettetés, és egyszeri alkalom ez. hiszen billentyűsjátékosként Trevor Pinnock már felvette Johann Sebastian Bach számos remekét - ide értve a Goldberg-variációkat is. Az eredetileg oktatási célzattal megírt, de minden Bach-billentyűsdarab közül a legnagyobb volumenű, kétkötetes „A jól hangolt billentyűs" a zenetörténet gigászi teljesítménye. A sorozat két kötetében kétszer 24 prelúdium és fúga található, az összes dúr és moll hangnemben, félhangonként emelkedő sorrendbe rendezve.

1722-es datálású a szerzői kézirat, amely a Wohltemperiertes Klavier I. kötetének teljes anyagát tartalmazza, de Bach az 1720-as és 30-as években is legalább még kétszer átdolgozta a sorozat egyes tételeit. „A művek műve" - ilyen elragadtatottsággal vélekedett róla például Robert Schumann - és megalapozottan.

Bach a maga korában nyilván nem is gondolta volna, hogy a tulajdonképpen saját gyermekei és tanítványai képzésére született műve milyen egyedülálló és jövőbe mutató vállalkozás volt - melyet aztán később többek között Chopin és Sosztakovics is példának használt.

A Deutsche Grammophon szenzációs új megjelenésén Trevor Pinnock egy sikerekben gazdag élet aktív kutatói és művészi pályafutásával a háta mögött valóban emlékezetes, magával ragadó felvételt készített az első kötetből. Nagyon személyes tónusú, kiérlelt, átélt - és magával ragadó eladásban halljuk e jól ismert klasszikust.

Komlós József JR