Anna Netrebko: Amata dalle tenebre

Vissza a címlapra

Egy ekkora világsztártól meglepő hosszú szünet után jelentkezik újra lemezzel Anna Netrebko - mégpedig rögtön egy csak köré felépített portrélemezzel: az 'Amata dalle tenebre' pedig egy igazán erőteljes visszatérés.

Miközben a világ neves operaszínpadain mindvégig aktívan szerepelt, négy éve nem adott ki lemezt Anna Netrebko. sőt a Deutsche Grammophon világcégnél öt esztendeje már, hogy nem jelentkezett új albummal - ami azért eléggé meglepőnek tűnik napjaink első számú drámai szopránjától. Időközben pedig 2020. szeptemberében az énekesnő még korházba is került egy hétre a koronavírus-fertőzés következményeként fellépő tüdőgyulladás miatt: Ezután kezdettett neki ennek az erődemonstrációnak - melyet 2020 októberében kezdtek el felvenni, majd a lezárások után: 2021. áprilisában fejeztek be Milánóban.

Netrebko a hosszúra nyúlt lemezcsend után ennek folytán most viszont rögtön egy hármas világsztár-parádéval jelentkezett- melyen természetesen az orosz szoprán áll a középpontban, mellette viszont ott van az elmúlt évtizedek egyik meghatározó sztár-karmestere: Riccardo Chailly, aki Európa egyes számú operaháza: a Milanói Scala Zenekarát vezényli. Igazán pazar felállás, melynél nagyobb csemegét operarajongó aligha kívánhatna - még így: a karácsony előtti megjelenések sorában is fokozott figyelmet kelt.

Anna Netrebko romantikus és verista operákból adja elő a nagy hősnők ismert és hálás. de embert próbáló áriáit és jeleneteit. Ezen a CD-n és vinylen egyaránt megjelenő albumon egymás után sorjáznak Verditől az Aida és a Don Carlos; Puccinitól a Pillangókisasszony, és a Manon Lescaut; Wagnertől a Tannhäuser, a Lohengrin, és a Trisztán és Izolda; Richard Strausstól az Ariadné Naxos szigetén; Cileától az Adriana Lecouvreur; és Csajkovszkijtól A pikk dáma bravúr-áriái; egyedül Purcell: Dido és Aeneas-ából a híres Lament töri meg e logikai sort.

Az alapkoncepció az itt megformált, Netrenko által már évek óta énekelt és kiérlelt szerepeken keresztül a fény és árnyék egymás mellé állítása: a szerelem és a lemondás operákban feldolgozott keveredő érzelmi megrázkódtatásain keresztül. Amit pedig hallunk: az egy hatalmas sztárénekes nagy művészi erővel közvetített alakításai - egyedülálló hanggal és sztároknak kijáró zenei körítéssel. Anna Netrebko egy igazán érett és dús orgánumú, erőtől duzzadó, hetven percnyi összeállítást mutat be a különböző karaktereken keresztül - mintegy lelki drámák sorát állítva fel egymás után lenyűgöző és megindító előadásokkal.

Komlós József JR