Szerencsejátékra költötte a kicsalt pénzt

Vissza a címlapra
Szerencsejátékra költötte a kicsalt pénzt

A Bajai Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki kollégáitól különböző kitalált történetekkel, rövid visszafizetés valótlan ígéretével több millió forintot kért kölcsön. Az ígéretekből nem lett semmi, a pénznek utóbb csak kis részét tudta visszafizetni, a kicsalt pénzt valójában szerencsejátékra költötte.

A vádirat szerint a bajai férfi - az ügy vádlottja - egyre többet költött különböző szerencsejátékokra, melynek következtében anyagi körülményei erőteljesen megrendültek. Mivel pénzre volt szüksége, 2018 augusztusa és 2019 márciusa között kollégáit különböző történetekkel győzködte és kölcsönt kért gyors visszafizetést ígérve.

Első alkalommal a vádlott egy jól jövedelmező befektetési ajánlattal állt elő, amely szerint egy bitcoinnal foglalkozó bróker ismerősének vállalkozásában neki is részesedése van. Az erre alapozott bizalmat kihasználva azzal a valótlan ígérettel vette rá a sértettet 6 millió forint átutalására, hogy a tőke egy éven belüli visszafizetéséig havonta közel fél millió forint kamatot is fizetni fog neki. A beígért kamatot azonban már első esedékességkor sem fizette meg a vádlott, a későbbiekben is a kicsalt pénz alig egy harmadát adta csak vissza többszöri felszólítást követően.

Ezzel egyidőben a vádlott egy volt kollégájától valótlanul arra hivatkozva kért és kapott 2 millió forint készpénzt, hogy a nagyapja betegsége és egészségügyi károsodása miatt a házuk átalakítása szükséges. A kölcsönadásról szerződés készült, a kért összeget a sértett a vádlott bankszámlájára utalta. A csaló férfi esedékességkor meg sem kezdte a törlesztést, mivel arra ténylegesen már a kölcsön kérésekor sem volt anyagi fedezete. Ugyanezzel a hamis ürüggyel 2018 októberében és 2019 márciusában két másik kollégájától 4 illetve 2 millió forintot csalt ki. A vádlott a tartozásait minden esetben csak kis mértékben fizette vissza, mert a kölcsönkért pénz nagy részét szerencsejátékokra szórta el. A csaló férfi áldozatául esett sértettek a nyomozás során káruk megtérítése érdekében polgári jogi igényt jelentettek be.

Az ügyészség a férfit többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozza, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényét bírálja el. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség