Pályázati bűncselekményben gyanúsított dr. Vancsura István, a kecskeméti ellenzéki frakció tagja

Vissza a címlapra
Pályázati bűncselekményben gyanúsított dr. Vancsura István, a kecskeméti ellenzéki frakció tagja

Újabb, a korábbinál jóval részletesebb tájékoztatást adott a dr. Vancsura István kecskeméti ügyvéd, önkormányzati képviselő, a Hírös Városért Egyesület ellenzéki frakció tagja elleni gyanúsításról dr. Szabadi Péter, a Központi Nyomozó Főügyészség osztályvezető ügyésze a hirösveny.hu-nak. A tájékoztatásban nem szerepel, de feltételezhető, hogy a korábban 72 órás őrizetbe vett dr. Vancsura ellen a bíróság személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendeléséről döntött, azaz 30 napra előzetesbe került a korábban a pályázati tisztaságért, és a politikai korrupció ellen küzdő képviselő, a Hírös Városért Egyesület frakciótagja.

"A Központi Nyomozó Főügyészségen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő eljárásban eddig 21 személy gyanúsítotti kihallgatására került sor. A bíróság 8 személy vonatkozásában döntött személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendeléséről.

Az ügy még áprilisban kezdődött, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség egy időben, több helyszínen hajtott végre összehangolt eljárási cselekményeket. Az ügyészség által szervezett bűnügyi akcióban - a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Készenléti Rendőrség több egységének bevonásával - közel 150 ügyész és rendőr vett részt.

A megalapozott gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott - és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt - pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tíz milliárd forint.

A Központi Nyomozó Főügyészség több mint huszonöt helyszínen végzett kutatást, ahol lefoglalással és zár alá vétellel nagy összegű vagyon biztosítása történt meg. Az eljárási cselekményeken az ügyészség hivatalos személyektől több mint kétszáz millió forint készpénzt, megközelítőleg hatvan millió forint összegben értékpapírt és egy - készpénzért vásárolt - negyven millió forint értékű autót foglalt le, valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben tizenegy gazdasági társasággal szemben megindította a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőeljárást."