Nyitott autóból 440 ezret vitt el – kilenc lopás miatt kell felelnie a nőnek

Vissza a címlapra
Nyitott autóból 440 ezret vitt el – kilenc lopás miatt kell felelnie a nőnek

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség többrendbeli lopás miatt vádat emelt egy kiskunmajsai nővel szemben, aki 2019 nyarától novemberig lopásokból tartotta fenn magát. Legnagyobb zsákmánya 440 ezer forint készpénz volt, amit egy út szélén parkoló, nyitott traktorból vitt el.

A vád szerint a munkahellyel, állandó jövedelemmel nem rendelkező kiskunmajsai nő 2019 nyarától főként parkoló járművek kifosztásából biztosította megélhetését. Első zsákmányát 2019. június 30-án fel sem kellett törnie, ugyanis a traktor az út szélén, nyitott állapotban, őrizetlenül parkolt. A tolvaj a vezetőfülkéből mobiltelefon töltőt, tankolókártyát pin kóddal, személyes okmányokat, valamint 440 ezer forint készpénzt vitt magával. A készpénz kivételével utóbb a lopott holmi előkerült.

Másfél hónap múlva következő áldozata utcán parkoló autójának résnyire lehúzott ablaküvegét a vádlott kézzel lenyomta, az ajtó zárnyitó belső gombját felhúzta, majd a középső boxban hagyott pénztárcát 40 ezer forinttal ellopta. A tárcában lévő okmányokat a közelben eldobta, így azok megkerültek.

A tolvaj nő azonban nem mindig járt sikerrel: egy parkoló autót hiába tört fel, esernyőkön kívül nem volt más benne, az ablak betörésével azonban így is 15 ezer forint kárt okozott az autó tulajdonosának. Ezután a nő inkább lakásokból és házak udvaraiból próbált lopni. Négyből egy próbálkozása volt sikeres: egy kerítéssel körbevett ház nyitott konyhájából mobiltelefont vitt el. Egy másik ingatlanba hiába mászott be, kutatás közben tetten érték, ráadásul menekülés közben a nő súlya alatt a kerítésléc is eltörött, rongálási kárt okozva ezzel a sértettnek.

2019. november 11-én éjjel a nő bement egy üzem nyitott udvarába és az ott parkoló, szintén nyitott teherautó utasteréből mobiltelefont és egy fém cigarettásdobozt vett magához. Cselekménye közben az ott dolgozók tetten érték, így a mobiltelefont visszaadta a tulajdonosának. Utóbb a vádlottól a cigarettásdobozt is lefoglalták.

A sértettek a lopással és a rongálással okozott káruk megtérítése érdekében a nyomozás során polgári jogi igényt jelentettek be.

Az ügyészség a nőt kilenc rendbeli üzletszerűen elkövetett lopással - amelyből négy kísérleti szakban maradt - vádolja, és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a sértettek bejelentett igényének adjon helyt a bíróság. A letartóztatásban lévő nő ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.