Idős emberek kifosztására szakosodott nő került bíróság elé

Vissza a címlapra
Idős emberek kifosztására szakosodott nő került bíróság elé

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli kifosztás bűntette miatt vádat emelt egy kecskeméti nővel szemben, aki nehezen mozgó, idős emberek bizalmába férkőzött, majd saját lakásukban fosztotta meg őket értékeiktől.

A 39 éves kecskeméti nő az eljárás során ismeretlenül maradt férfi társával megbeszélte, hogy időskorú, betegségük miatt szemmel láthatóan nehezen mozgó sértettek bizalmába férkőzik, és ily módon bejutva a lakásukba, figyelmüket eltereli. Ezalatt a bűntársa a lakásból készpénzt, értékeket vesz magához, majd távoznak. Áldozataik idős koruk, helyzetfelismerésük és megromlott mozgásképességük miatt a bűncselekmény felismerésére és elhárítására korlátozottan képes személyek voltak.

Terveiknek megfelelően a vádlott kecskeméti áruházak, üzletek előtti járdaszakaszon beszédbe elegyedett a szemmel láthatóan nehezen mozgó áldozataival, akiket a boltból hazáig kísért. Kifigyelte, melyik lakásba mennek be, majd a kapucsengőn felcsengetett hozzájuk. Ekkor különböző valótlan ürüggyel elérte, hogy a lakásukba is bejusson. Előfordult, hogy a polgármesteri hivatal dolgozójának adta ki magát, de volt, hogy gyógyíthatatlan betegségre hivatkozva ébresztett maga iránt együttérzést áldozatában.

A vádlott a lakásba bejutva az ajtót minden esetben csak behajtotta, hogy bűntársa zavartalanul be tudjon jutni a lakásba. Mialatt az idős sértettet szóval tartotta, figyelmét elterelte, ismeretlen társa a lakás más helyiségeiben kutatott és többszázezer forint készpénzt, valamint értékes arany ékszereket lopott el. Egyiküktől 1,4 millió forintnyi értéket vittek magukkal, de volt, akit 2,5 millió forintnyi értékétől fosztottak meg. Utolsó idős áldozata meglátta, amint a nő férfi bűntársa kisiet a lakásból, azonban esélye sem volt utolérni a menekülő elkövetőket.

Az ügyészség a többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő nőt három rendbeli kifosztás bűntettével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.