Hamisan vádolta sógorát azzal, hogy elégette a lopott iratokat

Vissza a címlapra
Hamisan vádolta sógorát azzal, hogy elégette a lopott iratokat

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség hamis vád bűntette miatt vádat emelt egy 28 éves kiskunmajsai férfi és egy 22 éves kiskunmajsai nő ellen, akik 2019 januárjában a rendőrségen egy lopási ügyben tett gyanúsítotti vallomásaikban hamis vádolták meg a férfi vádlott sógorát azzal, hogy elégette a lopással szerzett iratokat és pénztárcát.

A két vádlott ellen a Kiskunmajsai Rendőrőrsön lopás vétsége miatt indult nyomozás, aminek során 2019. január 2-án a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki őket. A férfi vádlott - akit aznap korábban hallgattak ki - a hamis vádra történt törvényes figyelmeztetés után valótlanul azt vallotta, hogy a lopás során zsákmányolt iratokat és a pénztárcát a sógora égette el, aki tudott a lopásról. A vádlott azzal is hamisan vádolta a sógorát, hogy a lopás sértettjének a bankkártyáját elrejtette.

A vádirat szerint a férfi vádlott a kihallgatása után nő bűntársát rávette arra, hogy gyanúsítotti kihallgatása során ő is hamisan vádolja a sógort, vallja azt a rendőröknek, hogy a lopás során szerzett közokiratokat a sógor égette el. A nő így is tett a vallomásában, így a vádlottak közokirattal visszaélés vétségének elkövetésével vádolták meg hamisan a férfi sógorát.

Valójában azonban nem került a sógorhoz sem a pénztárca, sem az iratok, azokat a férfi vádlott égette el nő bűntársa jelenlétében. A hamis vádolás alapján a sógort ki is hallgatták gyanúsítottként, de utóbb a Kecskeméti Járási Ügyészség megszüntette vele szemben az eljárást, miután a vádlottak a 2019. áprilisi, folytatólagos kihallgatásaik során feltárták a valóságot.

A többszörös visszaeső férfi vádlott más ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetését tölti, őt az ügyészség két rendbeli, büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntettével vádolja, amelyek közül az egyiket tettesként, míg a másikat felbujtóként követett el. A 22 éves nő vádlott szabadlábon várja a tárgyalást, neki egy rendbeli, büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntette miatt kell felelnie. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.