Halálos balesetet okozott, mert nem tartott megfelelő követési távolságot

Vissza a címlapra
Halálos balesetet okozott, mert nem tartott megfelelő követési távolságot

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt egy szegedi férfival szemben, aki Lajosmizse lakott területén kívül, az 5-ös számú főúton közlekedve nem tartott megfelelő követési távolságot és az előtte fékező autóval való ütközés elkerülése érdekében félrerántotta a kormányt, amivel halálos balesetet okozott.

A 34 éves szegedi férfi 2018. október 29-én reggel az 5-ös számú főúton mintegy 70-76 km/h sebességgel közlekedett Kecskemét felől Lajosmizse irányába, nappali jó látási viszonyok között, szemerkélő esőben. Lajosmizse lakott területén kívül haladva nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte, vele azonos irányban közlekedő és forgalmi ok miatt lassító személygépkocsi mögött. Az ütközés elkerülése érdekében a vádlott a nedves aszfalton fékezett és járművét balra kormányozta, ezáltal áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol nekiütközött a vele szemből szabályosan, mintegy 68-72 km/h sebességgel közlekedő sértett személygépkocsijával. Az ütközés következtében a vétlen autó az árokba csapódott, míg a vádlott autója a tengelye körül elfordulva visszatért a jobb oldali forgalmi sávba és ott nekiütközött az eredetileg előtte haladó, akkor már álló helyzetű gépjárműnek.

A balesetet észlelve, az ütközés elkerülése érdekében a sértetti gépjármű mögött közlekedő autós járművét a jobb útpadkának kormányozta, ahol egy közúti jelzőtáblának ütközött.

A frontális ütközésben vétlen jármű vezetője a baleset következtében olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint olyan követési távolságot kell tartani, hogy az elöl haladó jármű mögött, annak hirtelen fékezése esetén is, meglehessen állni.

Az ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szabadlábon lévő vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.